Stiri si noutati

Deducerile prevazute in Codul Fiscal nu au impulsionat piata asigurarilor

Prevederile Codului Fiscal prin care este incurajata asigurarea locuintelor prin aplicarea unor deduceri la plata impozitului pe venitul global, in suma de maximum 200 euro, nu au avut efecte semnificative pana in prezent, afirma reprezentantii firmelor de asigurari. Principalul motiv este acela ca romanii nu stiu ca isi pot deduce respectivele cheltuieli, sustin acestia. Valoarea unei polite anuale pentru asigurarea unui apartament al carui pret pe piata este intre 20.000 si 30.000 de euro este de circa 40-50 de euro. Chiar daca numarul politelor de asigurare a locuintelor a crescut in primele doua luni ale acestui an, oficialii societatilor de asigurari sustin ca nu avantajele legislatiei fiscale i-au convins pe romani, ci informatiile referitoare la frecventa mai mare a cutremurelor.

Populatia nu e bine informata

"Nu exista cresteri semnificative in portofoliul asigurarilor de locuinte dupa introducerea noilor deduceri fiscale, din simplul motiv ca populatia nu stie de aceste facilitati", ne-a declarat directorul de marketing Omniasig, Dan Stoian. Un punct de vedere similar il au si oficialii Alianz Tiriac. "Efectele imediate nu sunt spectaculoase. Partea tehnica nu incurajeaza incheierea de mai multe polite de asigurare – nu stiu cati oameni sunt dispusi sa completeze o fisa si sa astepte raspunsul referitor la deducerea respectivelor cheltuieli. Pe de alta parte, multi stiu ca exista posibilitatea deducerii cheltuielilor, dar nu stiu ce inseamna acest lucru", de-a declarat directorul de comunicare al acestei companii, Marius Onofrei. Mai mult, acesta sustine ca aplicarea deducerilor "nu a avut un efect mai mare decat aparitia pe ecrane a unui personaj care prevedea un cutremur (n.n – Hancu)." Numarul politelor de asigurare a locuintelor a bunurilor incheiate de Alianz Tiriac a crescut cu circa 15% in ianuarie si februarie 2004, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

BCR Asigurari a convins mai multi clienti

O companie care a inregistrat o crestere mai mare a numarului de polite de asigurare a locuintelor este BCR Asigurari. Politele incheiate au crescut cu circa 30% in primele doua luni din 2004 fata de aceeasi perioada a anului precedent. "In prezent, nu pot fi cuantificate influentele prevederilor Codului Fiscal. In plus, normele metodologice prin care se stabilesc modalitati concrete pentru aceste deduceri nu au fost inca aduse la cunostinta publicului", ne-a declarat directorul general al acestei societati, Romeo Jantea.

Majoritatea asiguratorilor considera ca tot autoritatile ar trebui sa mediatizeze posibilitatea deducerii acestor cheltuieli, chiar daca societatile de asigurare au beneficii directe prin incheierea unui numar mai mare de polite. Unele companii au inclus aceste informatii in diferite campanii publicitare. (C. Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *