Stiri si noutati

Deficitul bugetar in 2005 a fost de 0,8 la suta din PIB

Deficitul bugetar pe 2005 a fost de 0,8 la suta din PIB, conform datelor provizorii de executie, la 31 decembrie 2005, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ remis duminica Rompres.
In 2005, veniturile bugetului general consolidat s-au realizat in proportie de 29,7 la suta din PIB, la acelasi nivel ca in anul 2004, cheltuielile reprezentand 30,5 la suta din PIB.
La impozitul pe profit si la impozitul pe venit, la care s-a introdus cota unica de impozitare, realizarile sunt mai bune decat estimarile initiale. Astfel, incasarile la impozitul pe profit sunt superioare cu 61,4 milioane lei celor realizate in anul precedent, insa, ca pondere in PIB, reducerea este de 0,4 la suta. Incasarile aferente anului 2005 la impozitul pe venit reprezinta 94,7 la suta din incasarile anului 2004, diferenta ca pondere in PIB fiind la sfarsitul anului de 0,6 la suta.
Potrivit MFP, evolutii favorabile s-au inregistrat la incasarile din taxa pe valoarea adaugata, la care realizarile sunt cu 36,2 la suta mai mari decat cele din anul precedent, respectiv cu 1,1 puncte procentuale ca pondere in PIB. Contributiile de asigurari sociale care au inregistrat o crestere nominala cu 18,8 la suta fata de realizarile din anul 2004, respectiv 0,1 la suta din PIB.
Cheltuielile bugetului general consolidat inregistreaza o crestere in termeni nominali cu 16,3 la suta in raport cu executia anului 2004, dar s-au redus ca pondere in PIB cu 0,4 puncte procentuale. Se remarca cresterea ponderii in PIB a cheltuielilor de personal cu circa 0,2 puncte procentuale determinate de asigurarea sporurilor salariale acordate in ultima parte a anului 2004, precum si cu aproximativ 0,5 puncte procentuale a cheltuielilor materiale, influentata in principal de asigurarea fondurilor suplimentare in sectorul sanitar.
Concomitent, s-a inregistrat diminuarea ponderii subventiilor si primelor cu 0,1 puncte procentuale, a cheltuielilor cu dobanzile aferente datoriei publice cu 0,2 puncte procentuale, precum si a cheltuielilor de capital a caror executie a fost afectata de inundatiile produse in cursul anului 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *