Stiri si noutati

Deficitul comercial american explodeaza in urma importurilor mari de combustibili

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a inregistrat o puternica crestere in luna iunie, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili, care a condus la cele mai mari importuri de combustibili inregistrate vreodata, informeaza AP.

De asemenea, deficitul SUA cu China a atins, si el, un nivel record.

Potrivit Departamentului Comercial, diferenta dintre volumul importurilor si cel al exporturilor SUA a crescut la 58,8 miliarde de dolari, respectiv 47,4 miliarde de euro, in iunie, cu 6,1 procente mai mult fata de luna mai, cand deficitul era de 55,4 miliarde de dolari.

Din ianuarie si pana in prezent, deficitul comercial american s-a situat la o cota anuala de 686 miliarde de dolari, respectiv 553 miliarde euro, cu 11 procente mai mare decat cota din 2004, cea mai mare din toate timpurile, la acel moment, de 617,6 de miliarde.

Deficitul lunii iunie a urmat cresterilor exporturilor de bunuri si servicii, cu 52 de milioane de dolari, respectiv 41,9 milioane de euro, pana la nivelul record de 106,8 miliarde dolari, adica 86,1 miliarde euro.

Importurile au crescut mai mult, pana 3,44 miliarde dolari, adica 2,77 miliarde euro, atingand un record de 165,7 miliarde de dolari, adica 133,6 miliarde de euro, ceea ce reflecta o crestere a preturilor si volumelor importurilor de petrol, cat si a importurilor de jucarii, haine si alte bunuri de consum.

Mai mult de jumatate din deficitul comercial aferent lunii iunie reflecta o crestere a costurilor cu petrolul importat de SUA, care a ajuns la nivelul record de 19,9 miliarde de dolari, adica 16 miliarde de euro, cu 9,8 procente mai mult fata de nivelul lunii mai. Potrivit analistilor, acestea urmeaza sa atinga o cota si mai inalta in urmatoarele luni, datorita cresterii pretului la petrol la nivel global, care a ajuns, joi, la recordul de 66 de dolari pe baril.

Pretul mediu pe barilul de titei a sarit in iunie la nivelul de 44,40 de dolari, al doilea ca valoare intre cele mai mari medii lunare inregistrate vreodata, dupa cifra de 44,76 de dolari, in aprilie.

Deficitul Americii fata de China a ajuns la recordul de 17,6 miliarde de dolari, adica 14,2 miliarde de euro in iunie, depasind cifra de 16,8 miliarde de dolari, inregistrata in octombrie 2004. Anul trecut, deficitul fata de China a ajuns la valoarea de 162 miliarde de dolari, reflectand cea mai mare diferenta fata de o tara, vreodata.

O mare parte din acest deficit reflecta o crestere a importurilor de haine si textile din China, de la 1 ianuarie, cand cota-parte la nivel global a expirat. Ca reactie la protestele fabricantilor americani de textile fata de pierderea de locuri de munca si inchiderea de fabrici, administratia s-a orientat catre re-impunerea unor cote la diverse categorii de imbracaminte.

De asemenea, administratia a anuntat, marti, ca va incepe negocierile, saptamana viitoare, pentru un acord cu China in vederea unei solutii agreabile fata de importurile chinezesti de imbracaminte si textile.

Ca reactie la presiunile protectioniste care au luat nastere in Congres, administratia a crescut, de asemenea, presiunea asupra Chinei in vederea re-evaluarii monedei sale nationale. Luna trecuta, China anuntase o re-evaluare de 2,1 procente a yuan-ului, dar producatorii americani au protestat, sustinand ca moneda chineza este subevaluata cu aproape 40 de procente, oferind produselor chinezesti un avantaj din punct de vedere al preturilor, in fata celor americane.

Cu un deficit comercial record si o pierdere continua a locurilor de munca in productie, care insumeaza trei milioane fata de mijlocul lui 2000, administratia a intampinat obstacole in incheierea de noi acorduri de liber schimb in Congres. 

 Luna trecuta, Bush a obtinut aprobarea Angajamentului de liber schimb pentru Centrul Americii, cu o diferenta de doua voturi, dupa o campanie dificila, in care criticii au pretins ca acordurile comerciale asezau muncitorii americani intr-o competitie neloiala fata de tarile cu salarii mici.

Raportul Departamentului Comercial mai arata ca deficitul SUA cu Mexicul a ajuns la recordul de 4,8 miliarde de dolari, respectiv 3,9 miliarde de euro. Mexicul si Canada sunt parteneri ai Statelor Unite in Zona Nord-americana de liber schimb.

Deficitul cu Canada a crescut cu 13,7 procente, pana la 5,4 miliarde de dolari, respectiv 4,4 miliarde euro, in luna iunie, in timp ce deficitul cu Uniunea Europeana a crescut cu 2,7 procente, pana la 10,8 miliarde de dolari, adica 8,7 miliarde de euro, potrivit AP.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *