Stiri si noutati

Deficitul contului curent – 2,92 miliarde euro

Deficitul contului curent a fost de 2,92 miliarde euro in 2003, cifra care reprezinta 5,8% din PIB, cu 2,4 puncte procentuale mai mult fata de nivelul inregistrat in anul precedent.

Soldul negativ al contului curent a fost alimentat in principal de diferentele tot mai mari, in special in a doua jumatate a anului, intre platile in valuta efectuate pentru operatiunile de import si incasarile din exporturi. Comertul exterior cu marfuri a afectat contul curent cu aproape patru miliarde de euro.

Cu toate acestea, nivelul deficitului ofera un avantaj autoritatilor, care estimau, in toamna anului trecut ca acesta va reprezenta aximativ 6,5% din PIB. Astfel, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca rezultatul mai bun decat estimarile facute in luna octombrie va permite diminuarea rolului deficitului bugetar in echilibrarea balantei de plati. Deficitul contului curent indica dezechilibrul intre intrarile si iesirile de valuta si este ingrijorator in cazul in care este peste un anumit nivel ca procent din PIB, mai ales daca nu este acoperit prin investitii straine directe. Valoarea deficitului de cont curent s-a majorat anul trecut cu 80%, ritm de crestere care a depasit de aproape sase ori valoarea investitiilor straine directe. Potrivit datelor Bancii Nationale, nivelul investitiilor straine directe in Romania a fost de 1,38 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere de 14%.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *