Stiri si noutati

Denominarea a mers foarte bine din punct de vedere tehnic, considera guvernatorul BNR

Denominarea a mers foarte bine din punct de vedere tehnic, gratie numarului mare de specialisti care au lucrat la acest proces, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, vineri, intr-o emisiune televizata.

”Tehnic, lucrurile au mers forte bine si profit de ocazie pentru a le multumi celor cateva sute, poate chiar mii, de oameni care cu profesionalism, tacuti si la locul lor de munca si-au facut datoria atat la Banca Nationala cat si in bancile comerciale, pentru pregatirea denominarii”, a declarat guvernatorul.

Mugur Isarescu a apreciat ca efectele denominarii ar putea avea un impact emotional in randul populatiei

”Acest proces are o parte emotionala, mai putin tehnica, si acolo am avut si mai avem inca emotii”, cu privire la reactia populatiei.

”Emotiile noastre sunt legate de maniera de receptare a acestei noi emisiuni. Societatea romaneasca are amintiri, si nu toate placute. Dau aici exemplul devastator pentru sufletele multor romani. Anii 1947 si 1952. De aici poate si necesitatea circulatiei in paralel, pentru ca pe orice cale sa le spunem romanilor ca nu este nimic ascuns, nu este nimic confiscabil in aceasta masura. A aparut apoi si o modificare in lege, anume ca bancnotele noi se preschimba pe termen nelimitat, ele sunt valori si vor reprezenta valori pe termen nelimitat, chiar daca nu vor mai fi in circulatie”, a explicat guvernatorul bancii centrale.

Trebuie sa spunem clar ce inseamna 10.000 de lei vechi, adica un leu nou. Un aspect al denominarii este legat si de obisnuinta. De exemplu, in Franta, circulatia paralela a durat aproape 10 ani in franci vechi si franci noi. Persoanele mai in varsta, chiar dupa zece ani mergeau la magazin si intrebau de preturile in franci vechi. In Anglia, o alta experienta interesanta, si acum putem sa o privim cu detasare pentru ca leul nou este pe piata, a fost la sfarsitul anilor 60 cand s-a trecut de la sistemul schiling la peny. Britanicii nu avea sistem zecimal si nu puteau sa inteleaga cum o lira avea o subdiviziune de numai 100 de peny, cand inainte avusese 28 de schilingi, a aratat Isarescu.

Banca Nationala a facut exercitii in ceea ce priveste impactul psihologic si de aici a rezultat o decizie care cred ca este fericita si care cred ca ne va ajuta sa trecem peste acest prag al reobisnuiri. Au fost tiparite bancnotele de aceeasi culoare si cu aceleasi desene, deci recomandarea noastra este ca ele sa fie grupate pentru ca ne vor ajuta foarte mult culoarea si desenul, a spus guvernatorul.

Doar dimensiunile bancnotelor au fost schimbate, pentru ca romanii in mod sigur vor intra in Uniunea Europeana si in mod sigur, ca o sa fie 2012 -2014 vom adopta euro, iar oamenii trebuie sa se obisnuiasca si cu dimensiunea bancnotelor europene.

Bancnote denominate sunt actuala bancnota de un milion de lei, care a devenit 100 de lei, cea de 500.000 de lei, care a devenit 50 de lei, cea de 100.000 de lei, care a devenit 10 lei, cea de 50.000, care a devenit 5 lei si cea de 10.000 de lei, care a devenit un leu greu.

Cu toate ca nu a existat o bancnota de 5.000.000 lei, dupa denominare a fost pusa in circulatie si o bancnota de 500 de lei, cea mai mare valoare a cupiurilor noi, care va fi egala cu aproximativ 123 de euro.

Subdiviziunile leului nou sunt banii, pentru care s-au emis monede metalice de 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani.

Leul denominat este din hartie polimerica, ca dealtfel si celelalte bancnote, care au fost tiparite tot pe suport polimeric.

Bancnota de un leu are dimensiunea de 120 x 62 mm, cea de 5 lei de 127 x 67 mm, cea de 10 lei – 133 x 72 mm, cea de 50 lei 140 x 77 mm, iar cea de 100 lei dimensiunea de 147 x 82 mm, toate bancnotele fiind similare ca dimensiuni bancnotelor de 5, 10, 20, 50, 100, 200 euro. Bancnota de 500 de lei are dimensiunea bancnotei de 500 de euro – 153 x 82.

Pe aversul bancnotei de un leu a fost imprimat portretul istoricului Nicolae Iorga, pe cea de cinci lei, chipul compozitorului George Enescu, pe cea de zece lei, portretul pictorului Nicolae Grigorescu, pe cea de 50 de lei – portretul inginerului Aurel Vlaicu, iar pe cea de 100 de lei chipul scriitorului Ion Luca Caragiale.

Pe bancnota cu cea mai mare valoare, cea de 500 de lei, a fost imprimat chipul poetului Mihai Eminescu.

Monedele au pe avers mentiunea un ban, iar pe revers stema Romaniei in mijloc si, circular, scris Romania 2005. Moneda de un ban are diametrul de 16,75 mm, cea de cinci bani – 18,25 mm, cea de 10 bani – 20,50 mm, si cea de 50 bani – 23,75 mm. Moneda de un ban nou o inlocuieste pe cea de 100 de lei vechi, cea de cinci bani pe cea de 500 lei vechi, de zece bani – 1.000 lei vechi si cea de 50 bani – 5.000 lei vechi.

Bancnotele si monedele noi vor circula in paralel cu cele vechi in perioada 1 iulie 2005 – 31 decembrie 2006.

De la 1 ianuarie 2007, preschimbarea vechilor bancnote si monede se va face pe durata nelimitata, la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei, care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune prin ordin al guvernatorului BNR.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *