Stiri si noutati

Deutsche Bank si DBS din Singapore cumpara actiuni ale bancii chineze Guangdong

Deutsche Bank si grupul bancar DBS din Singapore cumpara 10 miliarde de actiuni ale bancii chineze de stat Guangdong Development Bank, in valoare de 17,7 miliarde yuani (2,2 miliarde dolari sau 1,8 miliarde de euro), teoriile conform carora ar fi vorba de o preluare a controlului bancii chineze nefiind inca sustinute, informeaza AP. 

 In deceniul trecut, banca a trecut la restructurari, dupa ce a fost aproape de colaps, nefiind totusi decisa sa vanda pachetul majoritar de actiuni, spun surse ale bancii chineze.

Bancile chineze sunt confruntate cu o serie de probleme, printre care se numara in special creditele neperfomante de ordinul miliardelor de dolari acordate firmelor de stat, multi analisti exprimandu-si ingrijorarea ca aceste banci nu vor putea sa concureze cu bancile straine dupa eliminarea restrictiilor de intrare pe piata bancara chineza. Autoritatile chineze incearca cu disperare sa puna in ordine situatia financiara a primelor patru banci de stat (Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank si Industrial and Commercial Bank of China) in acest sens fiind nevoite sa injecteze sume de ordinul zecilor de miliarde de dolari pentru stergerea creditelor neperformante si pregatirea lor pentru privatizare. Analistii economici considera ca sectorul bancar este un adevarat calcai al lui Ahile.

Bancile straine individuale nu pot detine inca mai mult de 20 la suta dintr-o banca din China, iar actionarii straini nu pot depasi pragul de detinere de 25 la suta. Daca limita ar putea fi relaxata, pentru multe banci din China relansarea fiind corelata vanzarii de actiuni catre actionari straini, aceasta limita nu a fost extinsa inca.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *