Stiri si noutati

Din 2006, se reduc drastic subventiile pentru culturile agricole

Oficialii Ministerului Agriculturii, sustin ca, incepand de anul viitor, vor fi acordate, cu precadere, subventii pentru sustinerea investitiilor din sectorul zootehnic si vegetal. "In acest an au fost subventionate cu precadere culturile agricole si productia zootehnica.

Suprafetele de cultura nu au asigurat intotdeauna dezvoltarea agriculturii. Subventiile acordate producatorilor din domeniul vegtal si zootehnic nu s-au vazut", ne-a declarat directorul Departamentului Buget-Finante din Ministerul Agriculturii, Miron Modovan.

Potrivit acestuia, legea creditului agriocol va sta la baza acordarii subventiilor pentru efectuarea de investitii in perioada urmatoare. "Subventiile care vor fi acordate in 2006 vor fi dirijate catre efectuatrea de investitii in sectorul vegetal sI zootehnic. De asemenea, anul viitor vor fi acordate subventii activitatile care vizeaza insemniarea animalelor. Pe langa aceste aspecte un rol important il va avea si acordarea despagubirilor pentru calamitatile naturale din sectorul vegetal si zootehnic", a adaugat Moldovan. El a precizat ca producatorii din sectorul zootehnic vor primi despagubiri pentru sacrificarile de necesitate.

Subventii de 1,18 miliarde de lei noi

Potrivit datelor ministerului Agriculturii, in perioada 1 ianuarie-10 august 2005, au fost acordate subventii in valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei. Cei mai multi bani, 422 milioane de lei, au fost alocati producatorilor agricoli pentru achizitionarea de samanta, ingrasaminte chimice si pesticide.

Pe locul al doilea in topul celor mai mari subventii se afla ajutoarele acordate producatorilor din sectorul animalier care au depasit 228 milioane de lei noi. Producatorii agricoli pentru cantitatea de 7.245 hl de lapte livrat la procesare au primit, in sase luni, 137,6 milioane de lei noi. Ministerul Agriculturii a acordat cele mai putine subventii producatorilor agricoli pentru cantitatea de 68,8 tone de mazare destinata prelucrarii industriale.

Din suma totala alocata subventiilor, 13,5 milioane de lei noi reprezinta alocatia de 45% din pretul tractoarele, combinele si masinile agricole. "Din suma totala s-au acordat aproximativ 64% din subventii. In momentul de fata mai sunt de acordat subventii de aproximativ 6.700 miliarde de lei vechi", ne-a confirmat Miron Moldovan. (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *