Stiri si noutati

Din afacerea cu tichete de masa, agentii economici pierd anual 70 milioane de euro

Stefan Etves

Societatile care tiparesc tichete de masa au ajuns sa aiba datorii de sute de miliarde de lei vechi, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Milut. Potrivit acestuia, afacerea tichetelor de masa reprezinta un exemplu in ceea ce priveste cercurile de interese din interiorul Guvernului, denuntate recent de presedintele Traian Basescu.

"De pilda, din tiparirea tichetelor de masa s-a imbogatit firma Hungastro SA, care a avut un profit net de peste 113 miliarde de lei si datorii de circa 433 miliarde de lei. Aceasta firma apartine familiei senatorului Verestoy Attila. Noi vom trimite la Bruxelles toate aceste date, sa vada partenerii nostri din UE ce se intampla. Aceste hartii cu valoare au inceput sa fie schimbate si pe centura", a afirmat presedintele UNPR.

Actionari cu domiciliul in Venezuela

Milut a spus ca o alta firma care a obtinut un profit net peste asteptari este Accor Services. "Profitul acestei firme este de 570 miliarde de lei. Actionarii societatii sunt cetateni francezi cu domiciliul in Ungaria, Venezuela sau Franta. Anumite interese la Accor Services le are si Cartel Alfa", a declarat Marian Milut. El a enumerat pe lista firmelor furnizoare de tichete de masa si societatea Sodexho Pass Romania. "Aceasta firma, straina 100%, a avut un profit net de peste 400 miliarde de lei", a spus Milut. Societatile care accepta acest sistem de plata a angajatilor platesc comisioane de circa 3% catre firmele care tiparesc tichete de masa. "Marele castig pentru furnizorii de tichete de masa vine in momentul in care patronii magazinelor se duc sa deconteze tichetele. Comisioanele firmelor care tiparesc tichete de masa se ridica in acest caz la 7%", a declarat presedintele UNPR. Milut a adaugat ca aceste firme au fost infiintate inainte de se aproba Legea tichetelor de masa. "Au asteptat ca sacalii aprobarea legii. Aceste firme au o istorie penala", a spus presedintele UNPR.

Tichetele de masa, inlocuite cu carduri?

UNPR va propune spre dezbatere partidelor parlamentare si Guvernului un proiect de lege privind inlocuirea tichetelor de masa cu carduri. "Prin acest proiect propunem ca societatile care apeleaza la acest sistem de asistenta sociala directionata sa poata sa deduca cheltuielile aferente din impozitul pe profit", a spus Marian Milut. In plus, acesta a aratat ca propunerea UNPR prevede acordarea tichetelor de masa de catre societatile de stat sa fie posibila doar prin adoptarea unei hotarari de Guvern. "Nu toate firmele de stat care beneficiaza de aceste bonuri sunt profitabile. Proiectul de lege prevede ca sistemul sa se aplice doar societatilor de stat sau private care au profit", a explicat Milut. Un alt avantaj al introducerii cardurilor de masa este, in opinia presedintelui UNPR, eliminarea costurilor de tiparire a tichetelor de masa, care sunt incomparabil mai mari decat costurile emiterii unui card. "Vom transmite acest proiect si Asociatiei Romane a Bancilor, dar deja avem reactii pozitive din mediul bancar", a spus Milut. Potrivit notei de fundamentare formulata de patronat, inlocuirea tichetelor de masa cu cardurile de masa mai are ca avantaje si asigurarea transparentei, un control mai strict asupra banilor si permite economisirea a pana la 70 milioane de euro prin eliminarea comisioanelor platite de agentii economici la rascumpararea tichetelor.

Cazier fiscal lunar pentru oamenii de afaceri

Pe de alta parte, reprezentantii UNPR propun infiintarea la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a unui birou unde oamenii de afaceri sa depuna lunar cazierul fiscal ca solutie la restrictionarea calatoriilor de afaceri a oamenilor de afaceri. "Suntem de acord ca oamenii de afaceri sa fie conditionati in cazul plecarilor in strainatate de existenta unei invitatii de la partenerul de afaceri, doar daca acesta este infractor", a spus Milut.

El a precizat ca reprezentantii UNPR nu sunt de acord ca oamenilor de afaceri care au datorii mari la stat sa li se permita iesirea din tara. "Acestia pot aduce prejudicii uriase, de aceea cred ca este important ca oamenii de afaceri sa aiba cazier fiscal lunar. Astfel, nu vor fi bagati in aceeasi oala toti intreprinzatorii", a explicat Milut.

UNPR: Cota unica de impozitare este un esec, avand in vedere cresterea TVA

Introducerea cotei unice de impozitare de 16% este un esec, avand in vedere ca Guvernul este aproape obligat sa creasca TVA de la 19% la 22% anul viitor, a declarat, ieri, Marian Milut. "Acest sistem nu a fost proiectat suficient de bine, iar efectele se vad la nivelul incasarilor la bugetul de stat. Exista practic un crah la nivelul autoritatilor locale, care nu mai au bani sa se finanteze", a spus Milut. Acesta a adaugat ca "sperantele ca majorarea TVA la 22% va aduce mai multi bani la bugetul de stat sunt iluzorii". "Daca Basescu vorbeste de cresterea TVA, este clar ca exista o criza legata de incasarile mici la bugetul de stat, care sunt cu circa 7% mai mici decat cele previzionate", a mai spus Milut.

In plus, el a aratat ca majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% va duce la o fiscalitate mai ridicata decat cea de pe vremea Guvernului Nastase. "Vom avea un impozit total de 32% -16% impozit pe profit si 16% impozit pe dividende, fata de 30% – 25% impozit pe profit si 5% impozit pe dividende", a explicat presedintele UNPR. El considera ca, astfel, Guvernul nu asigura stabilitate financiara si nu respecta promisiunea de a pastra timp de un an fiscal aceleasi grile de impozitare.

Bogdan Hossu crede ca nu se poate renunta la tichete

Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, ne-a declarat ca sistemul propus de UNPR nu este aplicabil in Romania. "UNPR nu a studiat suficient problema tichetelor de masa. Acestea functioneaza ca niste cecuri la purtator. Un card va trebui reincarcat lunar, tranzactiile facandu-se in mod electronic. In Romania, sistemul de plati electronic nu a capatat o prea mare amploare", a spus Hossu. El a adaugat ca astfel de carduri sunt folosite doar in doua tari, unde platile se fac in proportie de 90% in mod electronic. In Romania, numarul de POS-uri este foarte redus, ceea ce face ca sistemul propus de UNPR sa fie neoperabil. Atata vreme cat exista foarte putine magazine dotate cu POS-uri, romanii nu ar avea cum sa utilizeze cardurile, a spus Hossu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *