Stiri si noutati

Din aprilie, pescuitul va fi interzis

Ilinca Teodoriu

De la jumatatea lunii aprilile, pescuitul, atat cel de agrement, cat si cel sportiv, va fi interzis timp de doua luni, pentru protejarea reproducerii tuturor speciilor.

"Perioada de prohibitie va incepe din aprilie si va trebui respectata in toate apele din tara pana in luna iunie. Pentru speciile migratoare vom stabili exact arealele protejate", ne-a declarat Gheorghe Vacaru, director in Ministerul Agriculturii (MAPAM). Potrivit acestuia, pe langa cele doua luni de prohibitie, ordinul autoritatilor va interzice pescuitul, pe tot timpul anului, in anumite zone ale fluviului Dunarea.

"In fiecare an sunt stabilite anumite perimetre din Dunare unde este interzis pescuitul. Fiecare ordin de prohibitie este valabil pana la aparitia actului nomativ aferent anului urmator", a mai spus oficialul MAPAM.

Capturile de peste se situeaza sub cote

In pofida potentialului ihtiologic al Romaniei, capturile de peste obtinute anul trecut se situeaza sub nivelul cotelor stabilite de organismele internationale. Potrivit cotelor alocate pentru 2003, pescarii romani ar fi putut captura 3.918 tone de crap, caras si crap chinezesc, platica sau babusca, circa 393 de tone de salau, stiuca sau somn si aproximativ 54 tone de sturioni. In plus, pentru a ajunge la totalul de 4.903 tone de peste de apa dulce, cat prevad cotele, pescarii ar fi putut captura si alte 538 tone din alte specii.

"Anul trecut, capturile de peste se situeaza sub cotele CITES. Nu exista depasiri la nici o specie", a recunoscut oficialul MAPAM. Potrivit acestuia, principala cauza pentru care nu s-au capturat cantitatile prevazute a fost nivelul scazut al apelor.

"Din cauza temperaturilor foarte ridicate, anul trecut, la nivel national, nivelul apelor a scazut foarte mult, suprafetele destinate pescuitului diminuandu-se semnificativ", a mai precizat Gheorghe Vacaru.

La speciile marine am atins doar 60% din cote

Nici cotele la speciile marine nu au fost atinse anul trecut de catre pescari. Astfel, acestia puteau captura sase tone de stavrizi, 119 tone de hamsii, 618 tone de sprot si 115 tone de alte specii, cantitatea totala de specii marine fiind de circa 858 tone. Potrivit autoritatilor, la speciile marine nu am capturat decat 60% din cotele alocate. Daca in cazul speciilor de apa dulce principalul motiv pentru care pescarii nu au atins cotele a fost seceta, in cazul speciilor marine, cantitatile alocate nu au putut fi capturate din cauza lipsei de echipamente de pescuit adecvate. In prezent, tara noastra mai dispune doar de zece nave de pescuit marin.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *