Stiri si noutati

Din cauza coruptiei, Insula Mare a Brailei va face obiectul retrocedarilor

Claudia Botezatu

Terenurile Insulei Mari a Brailei vor fi avute in vedere pentru reconstituirea dreptului de proprietate. "Pentru retrocedari se vor folosi terenuri ale Agentiei Domeniilor Statului si ale Regiei Nationale a Padurilor. Insula Mare a Brailei este in proprietatea ADS. Dar totul depinde de cum va iesi actul normativ de modificare a legilor proprietatii. Daca nu exista suficiente suprafete care sa fie retrocedate proprietarilor de drept, atunci se va apela la rezerva ADS. Va fi in functie de numarul de cereri. Acum se face o analiza privind impactul asupra ADS", ne-a declarat Adrian Tibu, purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii.

Ca surse de reconstituire a dreptului de proprietate vor fi terenurile aflate in proprietatea privata a statului, cele mai multe dintre acestea fiind inchiriate sau concesionate unor societati agricole. Daca vor face obiectul retrocedarilor, contractele de inchiriere sau concesionare vor fi reziliate.

Toate aceste lucruri au starnit indignarea reprezentantilor federatiei sindicale Agrostar. "Din punctul nostru de vedere, Insula Mare a Brailei nu trebuie sa faca obiectul retrocedarii. Noi ne opunem", ne-a spus Stefan Nicolae, presedintele Agrostar. El sustine ca s-a ajuns intr-o asemenea situatie deoarece s-au facut o serie de retrocedari ilegale, fiind date terenuri in proprietate unor persoane care nu aveau acest drept. "Asa acum trebuie sa dam teren mai mult decat trebuie. Au fost acte de coruptie, vinovati fiind prefectii si primarii care au dat pamant in functie de interese. Au devenit proprietari cei care nu aveau dreptul, iar cei indreptatiti au ramas fara pamanturi. De aceea sunt mii de procese pe rol", a explicat Stefan Nicolae. In proprietatea statului se mai afla aproximativ 600.000 hectare. Cu cat numarul cererilor de improprietarire va fi mai mare, cu atat statul va ramane cu mai putin teren. "Este anormal avand in vedere ca Romania a avut intotdeauna inainte de colectivizare, peste 800.000 hectare in proprietatea statului?, a spus Nicolae.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *