Romania nu are posibilitatile tehnice de a controla nivelul de iradiere a produselor alimentare importate, a declarat Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN). Pentru verificarea alimentelor importate nu a fost solicitata desemnarea nici unui laborator, ceea ce face ca eventualele produse iradiate aduse in tara sa nu poata fi controlate. Zsambori sustine ca nu este de competenta CNCAN de a verifica aceste alimente, ci a Ministerului Agriculturii si Ministerului Sanatatii. Insa atata vreme cat acestea nu au aparatura necesara, nu pot efectua asemenea controale. Pana acum, autoritatile statului nu au pus problema existentei unui institut de control si a unor laboratoare de certificare a produselor alimentare iradiate asa cum sunt in toate tarile civilizate. "Ar trebui sa avem si noi in Romania un astfel de institut de control. Asa suntem nevoiti sa ne bazam pe buna-credinta a producatorilor care exporta alimente la noi", a afirmat Anton Coroianu, director in CNCAN.
Coroianu a explicat ca infiintarea institutului nu intra in competenta CNCAN. Aceasta institutie doar autorizeaza institutul dupa ce a fost infiintat. De asemenea, ar trebui sa autorizeze aparatura utilizata de presupusul institut. Culmea este ca a fost intocmita baza legala pentru controlul alimentelor iradiate prin Ordinul comun 855/98/90 din 2002 al ministrului sanatatii, ministrului agriculturii si presedintelui CNCAN. Autoritatile statului au sarcina de a controla, dar, atata vreme cat nu au cu ce, acest ordin functioneaza degeaba. "Oficial nu se importa alimente iradiate", a precizat Zsambori. Practic, este posibil sa consumam alimente iradiate din import.
Zsambori a mai explicat ca iradierea produselor alimentare se practica in unele tari occidentale, in vederea distrugerii anumitor bacterii din compozitia produsului, pentru ca acesta sa aiba o durata de valabilitate mai mare. Presedintele CNCAN a mai adaugat ca acest procedeu de iradiere nu este nociv pentru consumatori.
Produsele cele mai iradiate sunt legumele, fructele si vinurile. In Romania, nu se utilizeaza acest procedeu de iradiere.
Aparatele veterinarilor nu sunt controlate
CNCAN autorizeaza si monitorizeaza activitatile cu surse de radiatii si instalatii radiologice. In prezent, in Romania exista 2.927 de agenti economici care desfasoara activitati in domeniul nuclear in care sunt implicate atat instalatii radiologice, cat si un numar de 3.517 persoane cu atributii si responsabilitati privind securitatea radiologica, posesoare de permise de exercitare eliberate de CNCAN. Potrivit comisiei, sunt utilizate 2.503 instalatii radiologice in domeniul medical pentru radiodiagnostic si pentru radioterapie, iar aproximativ 1.400 in industrie si cercetare-invatamant. Insa, jumatate din instalatiile utilizate pentru radiologia clasica (1.317 aparate) au o vechime mai mare de 15 ani si nu mai corespund cerintelor de securitate radiologica. Doua dintre acestea sunt produse in 1938. Reprezentantii CNCAN sustin ca aceste instalatii nu mai sunt folosite, insa ele se afla inca in dotarea spitalelor care au autorizare pentru ele. Zsambori sustine ca "oamenii nu se indura sa le caseze si le mai pastreaza pentru piese de schimb". Pana la sfarsitul anului, vor fi casate 760 de instalatii de acest gen, mai spun reprezentantii CNCAN. Surse din cadrul institutiei afirma ca daca instalatiile radiologice utilizate in medicina umana sunt monitorizate, pentru cele folosite in medicina veterinara nu exista nici un fel de evidenta.
La Ploiesti exista cateva miligrame de plutoniu
In alta ordine de idei, conducerea CNCAN a informat ca in Romania exista cateva miligrame de plutoniu, element radioactiv utilizat in fabricarea bombei atomice. Acestea sunt bine pastrate intr-un laborator din Ploiesti. "Sunt pastrate acolo pentru ca nimeni nu ti le ia", a afirmat Anton Coroianu. Cele cateva miligrame de plutoniu au fost obtinute prin anii ?80 in urma unui experiment. Acest caz a starnit la vremea respectiva niste controverse, deoarece nu a fost intocmit un raport catre agentia abilitata de la Viena. Potrivit CNCAN a fost "o deviere de raportare". "S-a raportat atunci ca Romania poate sa faca bomba atomica. Insa niciodata Romania nu a avut nici posibilitatea tehnica si nici stiintifica pentru acest lucru", au precizat reprezentantii comisiei. Acest subiect va fi reluat peste zece zile, la Viena, in cadrul unei reuniuni internationale.
Have something to add? Share it in the comments.