Stiri si noutati

Din cele 300 de nave, in 15 ani au mai ramas doar 30

Laurentiu Solomon

Subiect controversat, dezbatut, discutat si devenit obiect de anchete, mai mult sau mai putin, penale sau parlamentare, in cei 15 ani postrevolutionari, flota romaneasca s-a spulberat in cele patru zari. Daca, la momentul decembrie ?89, flota ctitorita in anii "epocii de aur" era formata din aproape 300 de nave de diverse tonaje si tipuri, astazi, potrivit calculelor facute de reprezentantii Directiei Generale de Transporturi Navale din cadrul Ministerului Transporturilor, respectiva flota mai numara aproximativ 30 de nave, dintre care aproape jumatate se regasesc in sectorul privat.

Flota ruginita

In decursul acestei perioade postdecembriste, in care flota a fost unul dintre punctele fierbinti ale disputelor si proceselor, de pe urma carora au rezultat o seama de "pensionari in zeghe", pledoariile principalilor actori, in frunte cu personajul-tinta, Traian Basescu, s-au axat pe vechimea si starea tehnica a aproape jumatate din navele componente ale "falnicei" flote. Mai concret, in repetate ocazii, Basescu a argumentat volatilizarea flotei autohtone, care s-a petrecut, preponderent, dupa anii ?94 prin faptul ca o parte importanta din flota zacea, macinata de rugina, la dana, in timp ce numeroase vapoare aveau durata normala de functionare depasita. Oricum, "dezlegarea la nave" s-a concretizat, in special, prin nasterea unui alai de firme private dotate cu fostele nave socialiste cu nume schimbat. Cum o alta componenta a disparitiei flotei a reprezentat-o invazia unei "armade" vapoare-epava in diverse santiere navale grecesti pe unde, o parte insemnata, au fost "uitate" sub diverse pretexte.

"Printre facilitatile acordate se regaseste scutirea de impozit pe profit, de taxe vamale la achizitionarea de nave noi."

Facilitati pentru armatori

Pritocite inca din anul 1998, cand a fost emisa Ordonanta guvernamentala nr. 116, facilitatile ce se acorda, incepand din 8 august a.c., au fost statuate printr-o recenta Hotarare de Guvern prin care a fost aprobat regulamentul de aplicare a prevederilor OG nr. 116 privind dezvoltarea si modernizarea parcului de nave. Mai precis, acest act normativ are menirea de a incuraja persoanele juridice doritoare de a achizitiona sau repara o nava si, implicit, revigorarea si refacerea flotei romanesti care, in prezent, este depasita numeric de "flota iahturilor" si a altor ambarcatiuni maritime de agrement.

Astfel, noul regulament adresat potentialilor armatori stipuleaza faptul ca Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, gireaza sprijinul acordat acestei categorii de investitori, printre facilitatile acordate regasindu-se scutirea de impozit pe profit, de taxe vamale in conditiile achizitionarii unui nave noi, precum si acordarea unui sprijin financiar echivalent cu 25% din pretul de cumparare a unui vapor sau din devizul de modernizare sau reparatie a unei nave. Conditiile impuse pentru incadrarea in cerintele acestui act normativ sunt ca nava sa fie destinata transportului public si sa fie sub pavilion roman, in timp ce, in cazul lucrarilor de modernizare sau reparatie, acestea sa fie executate in santiere navale romanesti. De asemenea, in situatia solicitarii sprijinului financiar de 25%, aceasta trebuie sa se faca numai in conditiile in care solicitantul face dovada constituirii resurselor financiare proprii in cuantum de minim 75%. Totodata, operatorii doritori de a beneficia de facilitatile Ordonantei nr. 116 vor trebui sa intocmeasca un dosar care va fi depus la Ministerul Transporturilor, termenul- limita fiind prevazut la 30 aprilie 2005. "Am stabilit data de 30 aprilie a anului viitor pentru a se putea dimensiona bugetul ministerului in functie de dosarele primite, dar, in cazul in care indeplinesc conditiile, operatorii pot sa demareze lucrarile de modernizare a navelor, pentru ca, potrivit criteriilor, beneficiaza de 75% din fonduri", a precizat Ion Jercan, director general al Directiei de Transporturi Navale din cadrul Ministerului Transporturilor, care a mentionat ca "deja au inceput sa se intereseze oamenii de conditiile privind depunerea dosarelor, ceea ce inseamna ca suntem pe un drum corect pentru reintregirea flotei".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *