Stiri si noutati

Din credite ipotecare vor putea fi construite si locuinte de serviciu

Marius Guta

Legea privind "organizarea si functionarea societatilor de credit ipotecar" a fost promulgata si a fost publicata in "Monitorul Oficial", intrand, astfel, in vigoare. Firmele de credit ipotecar sunt societati financiare care se constituie ca societati comerciale pe actiuni. Obiectul de activitate al societatilor de credit ipotecar consta in acordarea de credite de tip ipotecar si activitatile conexe, incluzand administrarea de portofolii de credite ipotecare, executarea sau valorificarea creantelor ipotecare ori privilegiate, respectiv a bunurilor ce fac obiectul garantiilor sau privilegiilor aferente, tranzactii in cont propriu cu instrumente monetare negociabile, vanzari sau cumparari de titluri de stat.

Capital minim: 3 milioane de euro

Pentru a putea functiona, societatile de credit ipotecar trebuie sa obtina avizul din partea Bancii Nationale a Romaniei in maximum 30 de zile de la data inmatricularii in registrul comertului. Legea impune, de asemenea, ca aceste societati sa aiba un capital social de cel putin 3 milioane euro. Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare se refera la imprumuturile acordate de institutii financiare autorizate pentru finantarea construirii, cumpararii, reabilitarii, consolidarii sau extinderii imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala.

Pe o perioada de maximum 10 ani

Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare se acorda pe o perioada de minimum 5 ani pentru persoanele juridice si de minimum 10 ani pentru persoanele fizice. Acesta este garantat prin ipoteci asupra imobilului, terenului sau constructiei pentru care se acorda imprumutul. Ipoteca astfel constituita poate avea ca obiect terenul si constructiile ridicate pe acesta ulterior constituirii sale, in limita valorii stabilite prin contract si pe masura utilizarii creditului. Ipotecile raman in vigoare pana la rambursarea integrala a creditului.

Ipoteca poate fi transferata

Legea prevede totusi posibilitatea ca, in cazul in care cele doua parti sunt de acord, ipoteca sa poata fi transferata asupra altui imobil cu o valoare cel putin egala cu aceea a imobilului ipotecat anterior. Dupa inscrierea ipotecii asupra noului imobil, garantiile constituite asupra acestuia isi inceteaza efectele. Pana la rambursarea integrala a creditului, imobilele ipotecate vor putea fi instrainate numai cu acordul prealabil al "creditorului ipotecar". Daca totusi se incheie contracte care nu respecta aceasta conditie, ele "sunt lovite de nulitate absoluta".

Si pentru locuinte de serviciu

Pot beneficia de credite ipotecare persoanele fizice care au cetatenia romana si domiciliul in Romania si persoanele juridice romane care au ca obiect de activitate construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala, precum si persoanele juridice romane care doresc sa construiasca locuinte de serviciu sau de interventie pentru salariatii lor.

Contractul de credit ipotecar nu va putea fi modificat decat prin acordul scris al partilor. Cu cel putin 10 zile inainte de semnarea contractului de credit ipotecar, creditorul va pune la dispozitie imprumutatului o oferta scrisa care va cuprinde toate conditiile contractului, precum si termenul de valabilitate a acestuia.

Plata se face esalonat sau integral

Banii pot fi acordati atat integral, cat si esalonat, in functie de preferintele si necesitatile financiare ale imprumutatului. Trebuie precizat faptul ca acesta nu va vedea, totusi, banii la culoare, deoarece legea obliga creditorul sa faca plata direct catre vanzator, in cazul cumpararii unui imobil, sau catre constructor, in celelalte cazuri, respectiv amenajare, extindere, consolidare. In cazul in care lucrarile pentru care s-a acordat creditul ipotecar vor fi efectuate in regie proprie de catre beneficiarii acestuia, banii se vor transmite acestora conform unui plan de finantare stabilit prin contract.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *