Stiri si noutati

Dinu Patriciu: Ciobanul acestei tari este presedintele Traian Basescu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, ieri, ca actiunile din ultima perioada ale institutiilor statului pot afecta afacerile grupului Rompetrol, presedintele grupului considerand ca, daca abuzurile nu se opresc, este posibila incetarea activitatii firmei. Patriciu l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca se afla in spatele acestor manevre, care sunt o noua incercare de intimidare a sa. "Aceasta actiune abuziva este inca o dovada ca ne aflam in fata unui proces politic, sprijinit de incompetenta economica a procuratorii", a afirmat, in timpul unei conferinte de presa, presedintele Rompetrol. Acesta a mai aratat ca, pe langa miza politica din acest dosar, exista si o miza economica, si anume proprietatea asupra unor parti importante ale bunurilor din economia romaneasca. Patriciu este de parere ca procurorii puteau pune sechestru asigurator pe averea sa personala, in loc sa faca acest lucru asupra unor actiuni emise de Rompetrol Rafinare. Presedintele grupului considera ca aceste sechestre sunt ilegale si ca pun in pericol economia tarii. "Rompetrol are peste 8.000 de angajati, ale caror slujbe sunt puse in pericol daca abuzurile nu inceteaza", considera Patriciu. Mai mult, omul de afaceri a lansat un atac asupra procurorului care ancheteaza cazul, sustinand ca este inadmisibil sa fie cercetati de o persoana care ea insasi este subiectul a patru investigatii penale.

Acuza sustragerea unor acte din dosar

Dinu Patriciu a reamintit faptul ca din dosar sunt sustrase acte, ce ajung la societati concurente, care sunt, apoi, folosite in procese civile. Aici, el a nominalizat grupul de firme VGB, despre care a afirmat ca le-a deschis, pana in prezent, 12 procese civile, dintre care Rompetrol a castigat, deja, sapte. Tot aici, omul de afaceri a vorbit si despre "sursele judiciare", care trimit catre presa documente trunchiate, desi exista probe certe care desfiinteaza acuzatiile respective. El a avertizat anchetatorii ca "a transmite informatii din dosar este o fapta penala".

«Afirmatii iresponsabile nedovedite»

 Presedintele Rompetrol a afirmat ca, in dosarul in care este cercetat, nu exista nici un prejudiciu demonstrat, ci doar "afirmatii iresponsabile nedovedite in nici un fel". Patriciu a facut o comparatie intre mediul de afaceri romanesc si cel din vestul Europei. "Procurorii numesc grup criminal organizat transfrontalier ceea ce in lumea civilizata se numeste o corporatie multinationala, cu activitati perfect legale si transparente. Platim pretul faptului ca suntem transparenti cu opinia publica si cu partenerii, iar fapte economice perfect legitime sunt reasezate si interpretate pentru a servi unei "teorii a conspiratiei", a concluzionat omul de afaceri.

Transformarea intr-un stat politienesc

Lupta impotriva coruptiei, care ar fi trebuit sa fie discreta si eficienta, s-a transformat, in opinia lui Dinu Patriciu, intr-o isterie nationala. Pentru acest lucru, el il considera vinovat pe presedintele Traian Basescu, despre care a spus ca a ajuns intamplator in fruntea tarii. "Nici nu va inchipuiti ce efecte poate avea acesta isterie", a spus seful Rompetrol, care a avertizat ca Romania se transforma intr-un stat politienesc. Patriciu a dat expemplu pe functionarul de la primarie care nu mai da avizul pe loc, desi poate face acest lucru, de frica sa nu fie acuzat de acte de coruptie.

Se teme pentru viitorul companiei

Referindu-se la viitorul apropiat, presedintele Rompetrol sustine ca, daca abuzurile vor continua cu sechestre asupra unor bunuri mobile si imobile, situatia ar putea deveni dezastruoasa pentru grupul de firme detinut de el. "Masura este ilegala si absurda, pentru ca e luata impotriva unor terti. Sa se puna sechestru pe averea mea, pentru ca eu ma stiu nevinovat." Patriciu este de parere ca, in urma actiunilor procurorilor, sunt afectate drepturile statului si ale cetatenilor romani, pentru ca sunt lezate interesele angajatilor si ale partenerilor de afaceri. "Sechestrul, precum si alte masuri abuzive ce se intentioneaza a fi luate, afecteaza bursa, interesele investitorilor care, prin crearea unui precedent, afecteaza economia romaneasca", a declarat Patriciu.

Judecatoarea Maria Tripadus, parata de procurori la CSM

Procurorii Parchetului General au inaintat, ieri, CSM o plangere impotriva judecatoarei Maria Tripadus, sustinand ca magistratul "a avut un interes in Dosarul Rompetrol", ne-au declarat surse judiciare. Sursele citate sustin ca in urma publicarii in presa centrala a informatiei care s-a descoperit ca "fiul judecatoarei a fost platit de o fundatie care ar apartine omului de afaceri Dinu Patriciu", astfel ca judecatoarea ar fi trebuit sa se abtina din dosar, ne-au precizat aceleasi surse. Maria Tripadus a admis cerea avocatilor omului de afaceri care au sustinut ca lui Dinu Patriciu nu i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile de inculpat. Procurorii au facut apel impotriva deciziei magistratului. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel in 10 martie. (R.F.)
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *