Membrii consiliilor de administratie ale bancilor, cenzorii, auditorii financiari, persoanele de executie, precum si cele cu atributii de control vor raspunde cu averea daca institutia la care lucreaza intra in incapacitate de plata din vina lor. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta "privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului institutiilor de credit", redactat de Guvern, sumele recuperate de la persoanele enumerate mai sus "vor intra in averea institutiei de credit debitoare si vor fi destinate platii datoriilor".
Fapte trecute la index
Actul normativ mentionat prevede in mod explicit faptele care pot fi imputate bosilor din sistemul bancar in caz de faliment. Acestea sunt: folosirea bunurilor sau a creditelor institutiei in propriul interes; efectuarea de acte de comert in interes personal, sub acoperirea institutiei de credit la care lucreaza; contabilitate fictiva sau distrugerera unor documente contabile; deturnarea sau ascunderea unei parti din activul institutiei de credit; acordarea de credite cu incalcarea normelor de prudentialitate bancara; intocmirea de situatii financiare si contabile, precum si efectuarea de raportari ce incalca prevederile legale. Actul normativ prevede, de asemenea, la capitolul "infractiuni" o procedura utilizata cu succes in cazul altor falimente rasunatore: efectuarea sau dispunerea efectuarii preferentiale de plati catre un creditor, in dauna celorlalti creditori, in luna precedenta incetarii platilor.
Actiunile nu pot fi vandute
Banca Nationala a Romaniei (BNR), "in calitate de autoritate de supraveghere", va cere inceperea procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului impotriva institutiilor de credit care manifesta o "incapacitate vadita de plata a datoriilor".
Executarea planului de reorganizare judiciara nu va putea depasi un an. Tribunalul poate solicita opinia BNR cu privire la sansele de realizare a planului in cauza. Daca in perioada de un an nici un plan nu este considerat ca fiind oportun, judecatorul sindic va cere tribunalului inceperea procedurii de faliment. Dupa ce s-a dispus inceperea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului, este interzis "sub sanctiunea nulitatii" ca persoanele care au detinut functii de conducere, precum si actionarii semnificativi ai institutiei de credit sa-si instraineze actiunile sau partile sociale detinute la institutia in cauza.
Clientii, pe locul patru
Actul normativ prevede si ordinea in care vor fi platite creantele in cazul falimentului. Astfel, pe locul unu sunt trecute taxele, timbrele si orice alte cheltuieli aferente procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului, "inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor, precum si plata administratorului special sau a lichidatorului, dupa caz". Urmeaza creantele rezultate din activitatea debitorului dupa deschiderea procedurii de faliment, precum si "creantele izvorate din raporturi de munca, pe cel mult o jumatate de an inainte de inceperea procedurii". In sfarsit, pe locul al patrulea, dar dupa creantele bugetare, urmeaza persoanele fizice, respectiv creantele Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. In momentul primirii hotararii judecatoresti privind falimentul, lichidatorul va deschide la o alta banca, in cel mult 10 zile, doua conturi, unul in lei si altul in valuta.
Dupa aceasta etapa, operatiunile institutiei de credit aflate in faliment se vor desfasura prin aceste conturi.
Have something to add? Share it in the comments.