Stiri si noutati

Discutii pe marginea Planului Unic de Actiune privind gestionarea fondurilor europene

Ministrul de stat pentru activitati economice, Gheorghe Seculici, a avut miercuri o intalnire cu ministrii si secretarii de stat din ministerele implicate in implementarea de fonduri de preaderare pentru a definitiva Planul Unic de Actiune in vederea imbunatatirii sistemelor de management pentru gestionarea fondurilor acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana.
            Forma finala a Planului Unic va fi introdusa in sedinta de guvern de saptamana viitoare.
            In cadrul sedintei, s-a ridicat problema necesitatii unui plan de amenajare a teritoriului la nivel national, care sa coordoneze planurile sectoriale si regionale de dezvoltare prin crearea unei baze de date nationale privind dezvoltarea teritoriala. Vicepremierul Gheorghe Seculici a insistat asupra introducerii conceptului de dezvoltare teritoriala in forma viitoare a Planului Unic de Actiune, astfel incat sa reflecte conceptul deja existent la nivelul Uniunii Europene.
            Participantii la reuniune au convenit asupra masurilor necesare descentralizarii sistemului de implementare actual, pentru ca ministerele de resort care gestioneaza fonduri de preaderare pe sectoarele respective (mediu, infrastructura, agricultura) sa aiba un control mai eficient al managementului proiectelor, iar Ministerul Finantelor Publice sa retina calitatea de autoritate unica de control si de management financiar.
            O propunere a vizat pregatirea intrarii in operativitate a unor structuri regionale de autoritati de audit pentru care Curtea de Conturi si-a declarat disponibilitatea de a organiza grupe de pregatire profesionala.
            Printre problemele semnalate ca elemente de blocaj ale accesarii fondurilor au mai fost mentionate: calitatea slaba a proiectelor la nivelul executiei, lipsa personalului, a spatiului, a unui buget suficient pentru salarizarea personalului si a dotarilor necesare.
            In perspectiva adoptarii noului acquis comunitar la sfarsitul acestui an, discutiile au subliniat necesitatea unei abordari pro-active din partea Guvernului, vicepremierul Gheorghe Seculici cerand autoritatilor implicate sa pregateasca din timp propunerile pentru viitoarele modificari ale Planului Unic de Actiune, pentru a preintampina situatiile in care apar intarzieri in sistem cauzate de necesitatea unor adaptari institutionale si legislative.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *