Stiri si noutati

Doar 0,1-0,2 la suta dintre ATM-uri vor distribui bancnote denominate incepand cu 1 iulie, apreciaza presedintele ARB

Numai 0,1 – 0,2 la suta dintre ATM-uri (bancomate) existente in Romania vor distribui bancnote denominate, incepand cu 1 iulie, a apreciat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/, Radu Gratian Ghetea, intr-o declaratie pentru Rompres.

Acest procentaj va creste gradual iar spre sfarsitul anului, probabil, toate ATM-urile din Romania vor distribui bancnote noi, a spus presedintele ARB.

 "Bancnotele vechi circula in continuare. In noaptea de 30 iunie – 1 iulie vor fi foarte putine ATM-uri care vor distribui numerar nou, bancnote noi. Programele anuntate de banci privind convertirea sau migrarea de la bancnote vechi la bancnote noi sunt foarte, foarte lungi. Sunt banci care si-au propus foarte optimist sa transforme o suta de ATM -uri pe luna", a precizat Ghetea.

Oficialul ARB a explicat ca modificarea unui ATM dureaza circa o ora, insa acesta trebuie verificat pentru a avea siguranta ca totul va fi in regula.

"In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie schimbam practic un sistem de lucru, de plata, bancnotele si monedele vor fi schimbate, dar sa nu facem din asta o noapte de Revelion si sa alergam din ATM in ATM sa vedem de unde putem scoate bani noi. Acest lucru il vom putea face probabil in zilele urmatoare. In noaptea respectiva, cel mai probabil, bancile vor pune in functiune treptat cate unul, doua, trei, patru ATM-uri", a spus Radu Gratian Ghetea.

Acesta a adaugat ca, in cadrul ARB, a avut loc saptamana trecuta o intalnire cu toti presedintii de banci pentru a discuta aspectele legate de denominare si au fost identificate o serie de sugestii care au fost transmise Bancii Nationale a Romanie /BNR/. Presedintele ARB nu a oferit detalii despre aceste propuneri, mentionand insa ca este vorba despre aspecte "deosebit de tehnice", despre modul in care raporteaza bancile comerciale, cum si cand raporteaza.

Ghetea a mai spus ca bancile trebuie sa anunte, fiecare in parte, clientii despre programul de lucru la ghisee, care va fi programul de lucru la ATM si care vor fi serviciile pe care le vor presta in acea perioada.

 "Sunt servicii care nu sunt legate strict de denominare sau de convertire in evidentele contabile. Ma refer la colectarea de numerar, la transportul de valori, la case de valori, care trebuie sa functioneze in continuare", a precizat presedintele ARB.

Radu Gratian Ghetea a subliniat de asemenea ca bancherii vor lucra mai mult in aceste "zile nebancare".

"In perioada 30 iunie – 1 iulie bancile nu lucreaza. Lucratorii bancari vom veni insa la banca, cu totii, pe 30 iunie dimineata si probabil ca multi dintre noi vom pleca pe 4 iulie dimineata sau vom lucra in ture zi si noapte. Sa nu isi inchipuie cineva ca este o vacanta. Nu este deloc o vacanta, este un moment important", a mai spus presedintele ARB.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *