Stiri si noutati

Doar un sfert din romani isi permit o casa proprie

Arpad Dobre

Comisia guvernamentala antisaracie si pentru promovarea incluziunii sociale (CASPIS) a elaborat recent un plan national de reducere a nivelului de saracie in Romania, care isi propune, in principal, sa gaseasca, pe termen mediu sau lung, solutii de sprijinire a persoanelor cu venituri reduse.

Potrivit CASPIS, desi nevoia de locuinte depaseste de 20 de ori actualul ritm anual de construire, cererea este redusa din cauza veniturilor scazute ale populatiei. In ianuarie 2001, erau 206.882 de cereri, din care 36,5% pentru inchiriere, circa 35% pentru locuinte sociale si doar 23,9% pentru locuinte proprietate personala. Circa 60% din aceste cereri au fost inaintate de persoane casatorite, care aveau cel putin un copil in intretinere.

Adaposturi pe post de locuinte

In planul elaborat de CASPIS se arata ca, in eventualitatea in care intregul fond de locuinte va mai rezista inca 20 de ani, majoritatea acestora va servi doar ca adapost si nu va corespunde unei locuinte decente, daca nu se vor face eforturi considerabile si nu vor fi mobilizate resursele necesare renovarii si intretinerii acestora, consecutiv cu realizarea de noi locuinte. Pentru a rezolva aceasta situatie, CASPIS propune in planul sau asigurarea in fiecare judet, pana la sfarsitul acestui an, un stoc de 50-80 locuinte de urgenta, care sa asigure un adapost pentru circa 50 de familii sau pentru 80-100 persoane fara locuinta, si sa creasca, pana in 2004, cu cel putin 10% numarul locuintelor sociale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *