Stiri si noutati

Dobanzile la imprumuturile in lei vor scadea abia peste trei-patru ani

Carmen Neacsu

Contrar recomandarilor guvernatorului Bancii Nationale, romanii continua sa prefere valuta pentru a se imprumuta, in 95% din cazuri. Bancherii apreciaza ca aceasta preferinta pentru valuta la creditare se va mentine si in urmatorii ani. Mai ales ca dobanzile la imprumuturile in lei nu au sanse sa scada sub 10%, decat cel mai devreme dupa 2007. Aceasta, in pofida cererii formulate de Mugur Isarescu cu privire la scaderea, in continuare, a dobanzilor practicate la credite.

In aceste conditii, bancherii previzioneaza o crestere a competitiei intre banci, tocmai pe acest segment al imprumuturilor in valuta, ceea ce, cel putin teoretic, ar trebui sa duca la o scadere a dobanzilor sau la o relaxare a conditiilor de creditare. "Nu cred, personal, ca o sa se reduca rata dobanzii la lei foarte mult, in timp scurt. Piata nu o cere si, pe de alta parte, este un segment care asigura un anumit grad de profitabilitate la nivelul bancilor. O lipsa de profitabilitate, in perioada viitoare, ar afecta sistemul bancar romanesc pe termen lung. Trebuie sa incercam sa devenim competitivi pe plan european, pe termen lung", a declarat, ieri, Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alfa Bank, la un seminar organizat de Ziarul Financiar. "La lei, dobanzile sunt cele pe care economia romaneasca le poate sustine astazi. Sunt mari, din cauza riscurilor", este de parere Dragos Cobat, analist la Unicredit. "Nu cred ca putem sa ne pronuntam asupra momentului cand vor ajunge dobanzile la creditele acordate in lei la o singura cifra. Exista trei elemente esentiale care pot determina reducerea dobanzii nominale. Un factor foarte important este inflatia, situata in prezent peste nivelul dobanzii pe piata interbancara. Celelalte elemente sunt prima de risc, marja si gradul de lichiditate", a declarat directorul general adjunct al ING Bank, Misu Negritoiu.

El a adaugat ca, daca inflatia evolueaza conform previziunilor si ajunge la 5% in 2006, atunci va fi o conditie esentiala pentru diminuarea dobanzii.

IMM-urile, cliente captive ale bancilor

Apetitul pentru imprumuturile in valuta este observat atat la persoanele fizice, cat si la cele juridice, deopotriva. Numai ca, daca in cazul populatiei, numarul creditelor a "crescut exponential" in ultima perioada, nu acelasi lucru se intampla si in cazul majoritatii firmelor. Astfel ca, din cele circa 400.000 de societati mici si mijlocii din Romania, mai putin de 10% sunt eligibile pentru a lua credite, datorita normelor prudentiale, care cer indeplinirea unor anumite criterii in ceea ce priveste structura veniturilor si a randamentului din ultimii ani. "De aceea, foarte multe dintre acestea nu se califica", a explicat Sergiu Oprescu, vicepresedinte Alfa Bank.

La randul sau, Dragos Cabat declara ca "IMM-urile sunt cele care accepta si vor accepta pe termen mediu dobanzile ridicate. Pe de alta parte, data fiind cresterea numarului celor ce au acces la imprumuturi, bancherii se asteapta si la o majorare a numarului creditelor neperformante. "Situatia este mai delicata, de-abia de acum incolo urmeaza sa creasca numarul acestora, pentru ca, intr-o prima faza, au avut acces la credite persoanele fizice solide din punct de vedere financiar", a explicat Radu Craciun, analist la ABN Amro Bank. Si analistul economic Daniel Daianu a atras atentia asupra influentei nefaste a deficitelor externe a cresterii creditarii in valuta. Costurile finantarii imprumuturilor reprezinta, pe langa competitia de pe piata, o alta determinanta a dobanzilor la creditele in lei. Astfel, dupa cum a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro, costurile de finantare depind atat de piata monetara din Romania, conditionata si ea, la randul ei, de evolutia macroeconomica si politica monetara a BNR. La aceasta se adauga nivelul prognozat al inflatiei, care va scadea constant pana la 5% in 2009 (trecand prin nivelurile de 8,2% in 2005, 6,9% in 2006, 6% 2007 si 5,4% in 2008).

"Incepand cu 2009 va fi momentul cand dobanda activa pentru populatie va scadea sub 10%", a declarat Dragos Cobat. Nu trebuie uitata nici obligatia indeplinirii criteriilor de la Maastricht, care nu va permite Romaniei ca dobanzile pe termen mediu sa fie mai mari cu 2% fata de dobanda medie din cele trei tari care au inflatia cea mai mica. Astfel incat, presupunand ca tinta de trecere la euro este 2010, iar Romania va aplica cu doi ani mai devreme criteriul de convergenta monetara, o inflatie de sub 10% la creditele in lei ar putea fi atinsa in 2010, a mai declarat oficialul Unicredit.

Imprumuturile in valuta, riscante pe termen lung

Intrebati care este moneda in care ar recomanda clientilor sa se imprumute, unii dintre bancheri au declarat ca ar fi bine sa fie cea in care oamenii isi primesc leafa, in timp ce altii au indicat valuta. "Eu le-as spune sa se imprumute in dolari, dar ei vor in euro", a declarat un bancher. El a atras insa atentia ca imprumuturile in valuta sunt mai riscante pe termen mediu si lung.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *