Stiri si noutati

Dolarul american, cotat la 33.400 lei, in septembrie

Arpad Dobre

Previziuni optimiste pe piata "futures"

Potrivit datelor furnizate de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, evolutia in "dinti de ferastrau" a monedei unice europene a permis saptamana trecuta realizarea atat a speculatiilor, cat si a operatiunilor de hedging (strategii de reducere a riscului deprecierii valutare). De asemenea, au fost deja realizate primele contracte leu/dolar cu scadenta in septembrie. Posibilitatea ca la sfarsitul acestei luni cursul mediu sa nu depaseasca pragul de 33.200 lei a facut ca pretul sa fie stabilit la 33.400 lei. Vineri, cotatiile din piata au fost de 33.350-33.375 lei la cumparare si 33.545 lei la vanzare.

Unii brokeri sibieni considera ca pretul dolarului pentru septembrie este unul care ia in calcul atat tendinta descrescatoare a inflatiei, cat si cea a monedei unice.

Evolutia pozitiva a actiunilor americane din ultima perioada a tras dupa sine dolarul in sus, vinerea trecuta pretul "spot" al euro revenind sub pragul de 97 de centi, in timp ce cotatia futures pentru decembrie de la New York a coborat sub 96,50 centi.

Exportatorii pierd, importatorii castiga

Potrivit bursei sibiene, acest trend al euro dezavantajeaza din pacate exportatorii, dar mentine la un nivel rezonabil preturile importatorilor.

Pretul futures al dolarului cu scadenta lunara s-a mentinut sub pragul de 33.200 lei, cu o saptamana inainte de aceasta scadenta. Contractele au fost realizate la un pret de 33.150 lei, fata de 33.250 lei in saptamana precedenta si 33.300 lei, la cat au fost tranzactionate primele contracte. Vineri, cumparatorii au afisat un pret de 33.195 lei.

Piata la termen euro/dolar a reactionat la evolutia fluctuanta a paritatii pe pietele financiare internationale in sesiunile din 20 si 23 august, cand s-au produs cele mai semnificative variatii. Luni, pretul euro a coborat pana la 97,55 centi, a doua zi acesta scazand pana la 97,35 centi. Jumatatea saptamanii a adus o usoara redresare, joi euro urcand pana la 97,90 centi. Vineri, au fost realizate tranzactii la cele mai mici preturi ale ultimelor doua saptamani. Piata s-a deschis la nivelul de 97,70 centi, pentru a scadea treptat pana la 96,85 centi, la inchiderea sesiunii de tranzactionare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *