Stiri si noutati

Dosarul ?Concurenta? ar putea tine Romania in afara UE inca un an!

Marilena Dan

In pofida asigurarilor repetate ale oficialilor romani cu privire la implementarea directivelor europene in domeniul concurentei, prima vizita a comisarului european pentru concurenta, Neele Kroes, a dezvaluit o cu totul alta realitate. Tara noastra nu numai ca nu si-a "facut temele" in aceasta privinta, dar nu si-a respectat nici angajamentele asumate fata de Comisia Europeana (CE). Acest fapt s-ar putea solda cu activarea clauzei de salvgardare, care ar amana aderarea Romaniei la UE cu un an. Pentru a evita aceasta situatie, responsabilii romani in domeniu vor trebui sa intocmeasca un dosar complet pe care sa-l prezinte CE peste cateva saptamani, a avertizat Neele Kroes.

Marul discordiei – ajutoarele de stat

Potrivit comisarului european, principalele "deficiente" ale Romaniei la capitolul Concurenta se manifesta in privinta ajutoarelor de stat. Doamna Kroes – citata de BBC – spune ca toate proiectele legate de ajutoarele de stat ar trebui puse pe hartie, analizate, justificate si trimise la Bruxelles. Comisarul afirma ca se intampla deseori ca oficialii UE sa afle din presa din Romania de anumite ajutoare de stat, cand ar fi treaba Consiliului Concurentei sa-i anunte pe oficialii europeni. Domeniile cele mai sensibile amintite de doamna Kroes sunt siderurgia si sectorul energetic.

Si subventiile trebuie notificate CE

Conform angajamentelor asumate de Romania, si subventiile publice acordate in perioada pre-aderare trebuie aprobate de Consiliul Concurentei si apoi trimise CE. Daca sunt acceptate, sunt considerate "ajutoare in curs".

"In Romania, problema consta practic in modul de aplicare al acestui mecanism, care ar trebui sa aiba obligatoriu doi poli de comunicare – Consiliul Concurentei si UE. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, exista riscul ca toate ajutoarele acordate sa fie considerate ajutoare noi, cu posibilitatea recuperarii acelor bani dati", arata BBC.

Institutiile responsabile nu colaboreaza

Neele Kroes a declarat ca principiul de baza care se aplica si Romaniei este cel al competitiei corecte. Conditiile ar exista, spune comisarul european, dar e nevoie de fapte concrete: "Sunt absolut convinsa ca in Romania cadrul legislativ si cel organizatoric sunt in regula, dar acum trebuie dovedit ca avand aceste instumente la indemana se poate face treaba. Iar pentru rezultate reale, e nevoie de cooperare intre toate institutiile romanesti responsabile cu respectarea legilor concurentei". "Nu accept scuze", spune comisarul european "si nici ca institutiile sa se invinuiasca unele pe altele pentru ce nu s-a facut".

?Astazi, as da o recomandare negativa?

Pericolul amanarii aderarii este cat se poate de real, spune doamna Kroes, iar raportul departamentului pe care il conduce si care este asteptat in vara poate recomanda amanarea, mai arata BBC. "Daca ar trebui sa scriu astazi raportul, ar fi o recomandare negativa. Vreau sa arat ca situatia e grava si ca am nevoie de sprijinul primului-ministru si al celorlalti responsabili implicati. Timpul este scurt si din partea tuturor e nevoie de o angajare suta la suta. Fara jocuri politice", spune comisarul european, "fara clientela care sa se foloseasca de ajutoarele de stat. Daca nu se va face asa, va fi un dezastru", avertizeaza doamna Kroes.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *