Stiri si noutati

Doua SRL au inselat bugetul cu aproape un milion USD

Carmen Neacsu

Garda Financiara a descoperit recent doua SRL care, prin metode ingenioase de eludare a legii, au inselat bugetul cu zeci de miliarde de lei. Practic, s-a pus pe tapet toata paleta de metode evazioniste, de la folosirea de facturi si stampile false pana la cesionarea fictiva a societatii. Rezultatul sarguintei "intreprinzatorilor": evaziune fiscala ce depaseste binisor 30 de miliarde de lei.

Obligatii uitate

Primul caz este cel al unei societati bacauane, Vasram SRL, care, desi nu mai depusese din martie anul trecut raportari privind obligatiile fiscale, a continuat sa-si vada linistita de treaba, cumparand si vanzand importante cantitati de produse petroliere. Astfel, in primele patru luni ale anului, societatea a vandut 650 tone de motorina si 34 tone combustibil de tip M. Pentru aceasta s-au utilizat facturi fiscale false, care apartineau unor firme-fantoma, comisarii descoperind ca sediile sociale erau fictive.

Evaziune de 29,2 miliarde lei

De asemenea, au mai fost identificate si alte livrari de petrol, din care s-au obtinut venituri de circa 15 miliarde de lei, fara a fi inregistrate in contabilitate. In timpul controalelor, au fost confiscati 10,5 miliarde de lei obtinuti ilicit in acest an, iar pentru veniturile neinregistrate in 2001, s-au calculat obligatii fiscale suplimentare de 1,3 miliarde de lei (din TVA si impozit pe profit). De asemenea, cercetarile facute in colaborare cu Politia Transporturi Galati au mai scos la iveala ca firma s-a aprovzionat si cu alte produse petroliere, pentru care prejudiciul estimat se ridica la 2,4 miliarde de lei. Pentru acestea, urmeaza sa fie sesizate organele de cercetare penala.

Combustibil M, vandut ca motorina

In cazul GVS Oil SRL Cluj, toata afacerea a fost bine pusa la punct de administratorul societatii, in colaborare fructuoasa cu doi cetateni arabi. Totul a inceput prin achizitionarea a 856 tone de combustibil tip M, care a costat 11,5 miliarde lei. Pasul doi a fost vanzarea combustibilului cu 14,5 miliarde de lei, dupa procurarea unor documente fiscale si inscrisuri apartinand unei alte societati, in numele careia a cumparat cantitatea de combustibil tip M. Utilizand in continuare documente fiscale cu regim special ale altei societati, s-a facturat intreaga cantitate, dar sub denumirea de motorina, catre GVS Oil. "Prin utilizarea acestei structuri organizatorice s-a urmarit realizarea substituirii produsului si producerea unor dovezi care sa ateste noua provenienta ca fiind legala, precum si sustragerea de la plata taxelor si impozitelor prin inscrierea in facturile de achizitie a unor preturi egale sau apropiate cu cele de vanzare catre terti", se arata in nota de control a GF. Comisarii au mai descoperit ca administratorul GVS Oil SRL a solicitat in nume propriu procurarea unei stampile cu denumirea unei societati care a intermediat transformarea combusibilului tip M in motorina, ceea ce demonstreaza ca totul a fost bine planificat, dinainte.

Cesionare fictiva

"Pentru a elimina orice dovada pentru deconspirare a ilegalitatilor, grupul de persoane a inscenat cesionarea GVS Oil catre un cetatean strain care nu se afla pe teritoriul Romaniei", se arata in documentul citat. Toate documentele de evidenta tehnica si financiar-contabila au fost descoperite la domiciliul administratorului GVS Oil, de catre reprezentantii GF si cei ai Politiei Cluj, situatie de natura sa "confirme caracterul fictiv al cesionarii".

Nici un ban la stat

Garda Financiara a constatat ca GVS Oil s-a sustras de la plata si a impozitului pe profit, aferent veniturilor, in suma de 14,5 miliarde de lei, fiind sesizate organele de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute in Legea 87/1994 si Legea 12/1990. In plus, s-a mai constatat ca in perioada ianuarie-iunie a.c., societatea a comercializat in plus 78 de tone de motorina fara a face dovada provenientei legale, ceea ce a dus la confiscarea contravalorii acesteia si amendarea ei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *