Stiri si noutati

Dupa ce a fost data in judecata de cateva zeci de operatori, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii modifica legislatia

Consuela Stegarescu

Dupa ce a fost data in judecata de operatorii de comunicatii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a anuntat, ieri, modificarea prevederilor legislative care stipulau ca tariful de monitorizare platit de furnizorii de servicii de comunicatii va fi calculat in functie de cifra de afaceri totala a acestora, chiar daca firmele respectiv desfasurau si alte activitati. Incepand cu 2006, cand vor fi aplicate noile prevederi legislative, operatorii vor putea opta sa plateasca acest tarif numai in functie de veniturile realizate din comunicatii electronice si posta, potrivit presedintelui ANRC, Dan Georgescu. Tarifele de monitorizare achitate anual de operatori reprezinta veniturile ANRC.

In prezent in cazul unei firme care desfasoara si activitati de comert si de comunicatii, tariful de monitorizare se achita si la veniturile obtinute de activitatea de comert. In mod similar, si pentru cea de a doua "taxa? platita Autoritatii – contributia la fondul pentru serviciu universal -, firmele vor putea opta ca aceasta sa fie calculata ca procent din veniturile rezultate din activitatile de furnizare de retele si servicii de comunicatii, daca firmele vor tine evidente contabile separate pentru aceste activitati. Sumele acumulate in acet mod sunt destinate acordarii de subventii familiilor cu venituri mici, respectiv infiintarii de telecentre in localitatile care nu beneficiaza inca de servici de comunicatii.

ANRC si operatorii, ?discuta? in instanta

ANRC a fost dat in judecata de 13 operatori de comunicatii electronice, unul dintre acestia fiind Transelectrica, pentru faptul ca tarifele de monitorizare au fost aplicate la intreaga cifra de afaceri a acestor societati. Pana in prezent, Autoritatea a castigat toate procesele, una dintre deciziile instantelor de judecata fiind irevocabila.

Primele proteste ale operatorilor pe marginea tarifului de monitorizare a aparut pe vremea cand legea ce urmeaza sa fie modificata era in stadiu de proiect. "Plangerile? operatorilor nu au avut insa nici un efect deoarece conducatorii ANRC de la acea vreme justificau aplicarea tarifului de monitorizare la intreaga cifra de afaceri prin faptul ca in acest mod funizarea de servicii de comunicatii nu putea fi subventionata din alte activitati desfasurate de firme.

Un alt numar de 13 firme de comunicatii au dat in judecata Autoritatea pentru tariful achitat catre fondul pentru furnizarea serviciului universal. Din aceste procese, ANRC a castigat pana in prezent opt.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *