Stiri si noutati

?eful de la GM exclude ipoteza intrarii sub protectia legii falimentului

General Motors Corp., cel mai mare constructor auto american, nu ia in considerare ipoteza unei eventuale intrari sub protectia legii falimentului ca o modalitate de rezolvare a problemelor sale financiare, a declarat miercuri seara presedintele si directorul executiv al GM, Rick Wagoner, informeaza AP.
Problema declararii falimentului a aparut la GM dupa ce fostul sau furnizor de componente auto, Delphi Corp., a decis sa se declare in stare de faliment pentru a putea beneficia de protectia oferita de o astfel de actiune. GM ar putea fi obligata sa plateasca angajatilor de la Delphi aproximativ 12 miliarde dolari, avand in vedere ca GM are lichiditati de aproximativ 19 miliarde dolari.
Rick Wagoner a apreciat ca spre deosebire de industria aviatiei civile, intrarea sub protectia legii faliemntului in industria auto nu are un efect semnificativ asupra cifrei de afaceri. In plus seful de la GM a apreciat ca restructurarea celui mai mare constructor auto mondial va necesita mai mult decat reducerea costurilor cu forta de munca, fiind nevoie de dezvoltarea de autovehicule atractive cu un consum redus de combustibil si de incetarea practicilor de reduceri de pret semnificative in dauna profitabilitatii.
In plus, Rick Wagoner a precizat ca el si alti membrii din managerii de varf de la GM isi vor reduce cu aproximativ 40 la suta beneficiile pe care le vor primi in acest an, ca raspuns la criticile presedintelui confederatiei sindicale UAW, Ron Gettelfinger, care i-a criticat pe sefii de la GM pentru ca nu fac indeajuns de multe sacrificii pentru a schimba situatia financiara a celui mai mare constructor american. In 2003 Wagoner a incasat de la GM o suma totala de 8,5 milioane dolari, incluzand un salariu de 2,2 milioane dolari, o prima de 2,8 milioane dolari si 3,3 milioane dolari plati stimulatorii in actiuni GM. In 2004 insa beneficiile sale au scazut la 4,8 milioane dolari, pentru acest an asteptandu-se la o diminuare cu aproximativ 50 de procente.
Declaratiile lui Wagoner intervin la doua zile dupa ce GM a anuntat pierderi trimestriale de 1,6 miliarde dolari dar a reusit sa incheie un acord salarial "istoric" cu UAW, acord care ii va permite sa-si reduca semnificativ nota de plata cu asigurarile de sanatate. Pe ansamblu, in primele noua luni ale acestui an GM a pierdut peste trei miliarde dolari din cauza diminuarii cotei de piata in SUA, costurilor ridicate de productie si a altor factori.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *