Cu toate ca legislatia in vigoare ii obliga pe producatorii de alimente sa-si eticheteze produsele, in prezent, majoritatea alimentelor comercializate pe piata romaneasca sunt etichetate necorespunzator sau chiar deloc. Astfel, potrivit HG nr. 106 din 27 februarie 2002, toti producatorii de alimente si bauturi alcoolice sunt obligati ca pe eticheta fiecarui produs sa inscrie atat caracteristicile alimentului, compozitia acestuia, perioada de valabilitate, originea sau provenienta ingredientelor utilizate, cantitatea neta pentru produsele preambalate, conditiile de depozitare, cat si metodele de fabricatie sau de productie. Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii, acest act normativ a fost elaborat in conformitate cu standardele comunitare si are ca scop principal protectia consumatorilor, care au dreptul de a alege produsul care corespunde atat din punct de vedere financiar, dar si calitativ.
Exceptii de la etichetare
Astfel, pe etichete trebuie sa se regaseasca si denumirea comerciala sau sediul producatorului, al ambalatorului sau al distribuitorului, cat si instructiuni de utilizare atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor. In cazul in care acestea sunt importate, pe ambalaj vor fi trecute numele si sediul societatii care a adus in tara respectivul produs. De asemenea, daca producatorii utilizeaza la fabricarea alimentelor soia sau porumb modificat genetic, potrivit actului normativ, acestia sunt obligati sa anunte pe eticheta ca respectivul aliment contine organisme modificate genetic sau arome modificate genetic. Singurele alimente pentru care etichetarea nu este obligatorie sunt produsele al caror termen de valabilitate este de 24 de ore. "Pentru ca termenul de valabilitate este de o zi, nu este obligatoriu ca producatorii sa eticheteze painea. Insa, potrivit legii, este obligatoriu ca toate centrele de comercializare a acestui produs sa fie dotate cu spatii pentru spalat navetele", au declarat oficialii MAAP.
Have something to add? Share it in the comments.