Stiri si noutati

Euro este moneda in cautarea unei piete

Trimisul special Rompres, Constantin Balaban, transmite: Daca la inceput moneda euro a fost conceputa in ideea ca o piata unita are nevoie de o singura moneda, la sapte ani de la aparitia monedei unice europene constatam ca euro a devenit o moneda in cautarea unei piete unice europene, a declarat marti fostul Comisar european pentru Concurenta, Mario Monti, in cadrul celei de a treia editii a "Euro Fixed Income Forum", organizat de revista Euromoney.
Referindu-se la progresele realizate pana acum de moneda euro, Mario Monti a considerat ca, din punct de vedere tehnic, procesul de introducere a monedei unice europene a fost un succes remarcabil, iar Banca Central Europeana a reusit sa-si dobandeasca credibilitatea de institutie capabila sa mentina stabilitatea preturilor, la fel de bine ca si bancile centrale nationale. In ceea ce priveste criticile aduse in prezent monedei euro, conform carora euro este o piedica in calea cresterii economice a statelor care au introdus aceasta moneda, Mario Monti a evidentiat cazul Finlandei si Spaniei, tari care sunt membre ale zonei euro si inregistreaza o crestere economica sustinuta. Insa, Monti este de parere ca euro nu isi poate atinge potentialul maxim daca nu exista o adevarata piata unica europeana."Paradoxal, avem o singura piata si o singura moneda, dar moneda unica tinde sa se gaseasca in alta parte decat acolo unde este piata unica", a declarat Mario Monti.
In ceea ce priveste gradul de integrare atins de piata unica europeana, fostul Comisar european pentru Concurenta a fost de parere ca progresele inregistrate in cazul pietei bunurilor nu se regasesc si in cazul pietei serviciilor (care acopera totusi aproximativ 70 la suta din Produsul Intern Brut al UE), facand aluzie la opozitia de care se loveste directiva Comisiei Europene privind serviciile in tari precum Franta sau Germania. Mai mult, Monti a evidentiat ca in ultima perioada exista semne conform carora statele membre se indreapta spre politici economice de orientare nationala prin reglementari care favorizeaza aparitia asa-zisilor "campioni nationali" sau prin politici care impiedica achizitiile si fuziunile trans-frontaliere.
Mario Monti a tinut sa sublinieze faptul ca termenul "economie de piata" nu este un concept specific lumii anglo-saxone si deci strain Europei. In opinia sa, Germania si Franta au avut contributii semnificative la promovarea conceptului de "economie sociala de piata", aceste doua tari fiind si promotoarele Tratatului de la Roma, din 1957. Mario Monti sustine ca directiva Bolkestein privind serviciile decurge din Tratatul de la Roma si adoptarea acestei directive este un pas necesar pentru aparitia unei adevarate piete unice europene.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *