Stiri si noutati

Europa de Sud-Est va inregistra o crestere economica de 4,8 procente, in 2005, estimeaza BERD

Zona Europei de Sud-Est (SEE) urmeaza sa atinga in 2005 un ritm de crestere economica de 4,8 procente, beneficiind de sprijinul stabilitatii politice si perspectivele aderarii la Uniunea Europeana pentru Romania, Bulgaria si Croatia, apreciaza un Raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Europa Centrala si statele baltice (CEB) urmeaza sa inregistreze anul acesta o crestere economica de 4,2 procente, aceste tari beneficiind in continuare de avantajele procesului de aderare, insa avand de rezolvat provocarile adoptarii monedei euro. In prezent exista mai putine constrangeri economice, cu care sa se confrunte companiile care activeaza in zona Europei Centrale si de Est si in spatiul Comunitatii Statelor Independente, decat in orice alta perioada care a trecut de la lansarea procesului de tranzitie, in urma cu 15 ani, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in ultimul sau "Transition Report".
Pe ansamblu regiunea in care activeaza BERD a inregistrat in ultimul an progrese in domeniile reglementarii, politicii fiscale si criminalitatii, si intr-o mai mica masura in domeniul juridic si al luptei impotriva coruptiei. Cu toate acestea BERD considera ca in continuare birocratia, lipsa de putere a institutiilor si accesul redus la finantare reprezinta obstacolele principale pentru firmele care deruleaza afaceri in tarile in tranzitie. Studiul BERD demonstreaza ca mediul de afaceri din regiune nu a ajuns inca la standardul unor economii de piata ajunse in faza de maturitate.
BERD considera ca in acest an economiile in tranzitie vor inregistra un ritm de crestere de 5,3 procente, mai mic comparativ cu nivelul record de 6,6 procente atins in 2004, depasind performantele inregistrate de multe regiuni ale globului, inclusiv zona euro. La nivel de sub-regiuni, cel mai puternic ritm de crestere economica este asteptat a fi inregistrat de Comunitatea Statelor Independente (CSI) cu 6,2 procente, in mare parte determinat de preturile ridicate la materii energetice.
Acest raport a fost alcatuit pe baza concluziilor trase de pe urma ultimului studiu EBRD/World Bank Business Environment and Enterprise Performance Survey (BEEPS), in care peste 9.500 de firme si-au exprimat opiniile cu privire la obstacolele care limiteaza cresterea lor economica. Studiul a descoperit ca regiunea Europei Centrale si statele baltice este mult in fata Europei de Sud-Est si a spatiului CSI in ceea ce priveste progresele pe cale reformelor economice. Pe ansamblul ultimelor trei ani, firmele care opereaza in Europa Centrala si statele baltice au apreciat ca au scazut costurile asociate cu coruptia si reglementarea excesiva, chiar daca in unele tari, cum este cazul Cehiei si Ungariei, obstacolele au crescut fata de 2002 cand s-a derulat precedentul studiu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *