Stiri si noutati

Evazionistii care returneaza banii furati vor face jumatate din pedeapsa cu inchisoarea

Carmen Neacsu

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) propune, in proiectul de lege pentru combaterea evaziunii, injumatatirea pedepselor prevazute de lege, in caz ca inculpatul achita integral, in decursul urmaririi penale sau a judecatii, prejudiciul cauzat bugetului de stat. Conditia este ca banii sa fie achitati pana la pronuntarea hotararii de condamnare in prima instanta. Pedepsele propuse de ANAF se intind pana la 20 ani, pentru prejudicii aduse bugetului consolidat al statului de peste un milion de euro.

Actul normativ propune ca refuzul "nejustificat" al contribuabilului, care a fost somat de trei ori consecutiv sa prezinte organelor fiscale competente actele de evidenta contabila si bunurile din patrimoniu, sa fie considerat evaziune fiscala, infractiune care se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la trei ani sau cu amenda de la 50 la 80 milioane de lei. Aceeasi pedeapsa este propusa si pentru refuzul de a prezenta si bunurile din patrimoniu, ambele in vederea efectuarii controlului fiscal. Tot evaziune fiscala vor fi considerate atat nedepunerea, intocmirea incompleta sau necorespunzatoare a documentelor de evienta contabila, ori acceptarea de astfel de documente, cu scopul de a se impiedica verificarea documentelor oficiale ale firmei. Pedeapsa in acest din urma caz este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi, sau amenda de la 50 la 100 milioane de lei. "Penalizare" valabila si pentru cei care tiparesc, pun in circulatie sau numai detin formulare tipizate cu regim special fara a avea acest drept.

Depunerea unor declaratii inexacte privind operatiunile realizate, omisiunea, in totalitate sau in parte, a evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ca si inregistrarea de operatiuni fictive constituie tot atatea infractiuni de evaziune fiscala. Pedeapsa propusa cu generozitate de legiuitor este inchisoarea de la 2 la 8 ani, privatiune care va fi aplicata si celor care intocmesc operatiuni contabile duble, detin acte contabile sau transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile sau imobile. Acelasi tratament il vor avea si cei care sunt dovediti ca au efectuat acte ilicite, cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale.

Inchisoarea, proportionala cu tunul

O noutate este majorarea limitelor pedepselor direct proportional cu prejudiciul adus statului. Astfel, pentru prejudicii cuprinse intre 10.001 euro si 100.000 de euro inclusiv, limita maxima a pedepsei creste cu doi ani, iar cea minima, cu un an. ANAF mai propune ca pentru evazionistii care au reusit sa dea tunuri bugetului general consolidat cuprinse intre 100.001 si 500.000 euro sa se aplice o pedeapsa cu inchisoarea mai mare cu patru ani, respectiv de la 4 la 12 ani. Pe acelasi rationament, pedepsele cu inchisoarea cresc pana la 15 ani in cazul in care faptuitorii au sustras de la plata o suma cuprinsa intre 500.001 si un milion de euro. Pentru cei care au reusit "performanta" prejudicierii bugetului general consolidat al statului a unor sume de peste un milion de euro, pedeapsa variaza de la 10 la 20 de ani.

Firmele-fantoma, luate in vizor

Inchisoare de la 3 la 10 ani este pedeapsa pasibila pentru cei care se sustrag de la efectuarea controlului prin nedeclararea, declararea fictiva sau inexacta a sediului societatii, a sediilor subunitatilor sau a punctelor de lucru, ca si schimbarea acestora fara a indeplini conditiile prevazute de lege.

Trebuie remarcat ca actul normativ da posibilitatea dizolvarii societatii comerciale de catre instante in cazul in care reprezentantii acestora au savarsit fapte de evaziune sau a interdictiei de a mai avea calitatea de asociat, actionar, administrator sau director executiv in cadrul unei societati. Activitatea persoanelor fizice care au calitatea de comercianti si au fost prinse cu mata in sac poate sa fie suspendata pana la trei ani.

De asemenea, se mai propune ca acei comercianti, persoane fizice sau juridice, dovediti evazionisti, sa nu mai aiba dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice sau acces la fondurile publice, inclusiv cele comunitare, pentru o perioada de la 1 la 5 ani. Angajatorii care retin impozite si contributii si nu le varsa la bugetele de destinatie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, sunt pasibili cu inchisoare de la 2 luni la 2 ani sau cu amenda de la 100 la 500 de milioane de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *