Stiri si noutati

Evaziunea la alcool depaseste bugetul Primariei Capitalei

Ilinca Teodoriu

Evaziunea fiscala inregistrata in 2001 in sectorul de producere si imbuteliere a alcoolului a depasit 10 miliarde de lei, a declarat, ieri, Romulus Dascalu, presedintele patronatului GARANT. In conditiile in care consumul anual de alcool este de 1,7 milioane de hectolitri, tara noastra ocupa locul 14 in topul consumatorilor de alcool din Europa.

Aceasta industrie ar trebui sa aduca, anual, sute de miliarde la buget, insa dezinteresul autoritatilor in a promova o legislatie adecvata face ca banii sa intre in buzunarele evazionistilor. Potrivit presedintelui Garant, din cele 1.500 de societati inregistrate la Camera de Comert, cu obiect de activitate producerea si imbutelierea de alcool, doar 188 functioneaza in legalitate.

Banderole securizate mult mai scumpe

In scopul reducerii evaziunii fiscale, Imprimeria Nationala va introduce pe piata, de la 1 august, noi banderole securizate pentru bauturile alcoolice, care vor fi de doua ori mai scumpe decat cele actuale. Banderolele sunt fabricate in strainatate, pe o hartie speciala, iar imaginile tiparite sunt elaborate cu un soft special, ce a costat peste un milion de dolari. Banderolele vor fi distribuite prin directiile judetene ale Ministerului Finantelor si se vor acorda numai agentilor economici care pot dovedi ca lucreaza in legalitate.

Garant cere inghetarea accizelor

In vederea combaterii mafiei alcoolului, GARANT a solicitat "inghetarea" procesului de crestere a accizelor pe o perioada de un an, inchiderea firmelor care lucreaza ilegal si anularea, de catre Ministerul Agriculturii, a licentelor de fabricatie utilizate de evazionisti. Totodata, patronatul a solicitat si introducerea in Legea cazierului fiscal a unui capitol privind cazierul fiscal al producatorilor de alcool si bauturi alcoolice, prin care agentii economici ce functioneaza ilegal sa fie exclusi de pe piata.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *