Stiri si noutati

Executivul a definitivat structura Autoritatii Nationale de Control

Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri privind infiintarea, organizarea, reorganizarea sau functionarea unor structuri din aparatul de lucru al Executivului, al ministerelor, al altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale si a unor institutii publice. Potrivit actului normativ, Autoritatea Nationala de Control (ANC), condusa de ministrul delegat Ionel Blanculescu, va avea sediul pe strada Vasile Conta nr. 16, din Bucuresti (in fosta locatie a Ministerului Tineretului si Sportului), si va functiona ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului. Seful ANC, Ionel Blanculescu, a declarat, ieri, ca cele 28 de federatii sportive care au locatia in imobilul din str. Vasile Conta vor ramane in cladire. "O sa gasim loc pentru toata lumea si nu cred ca vom da afara pe cineva. Marti, voi merge impreuna cu ministrul Alexandru Athanasiu pentru a vedea la fata locului cat spatiu este si cum il vom imparti", a spus Blanculescu, citat de Mediafax.

Institutii aflate in subordinea ANC:

  • Garda Nationala de Mediu
  • Inspectoratul de Stat in Constructii
  • Garda Financiara (GF)
  • Structurile din cadrul Directiei Generale a Vamilor (DGV) care desfasoara actiuni de inspectie vamala si de control vamal ulterior
  • Corpul de Control al Guvernului
  • Agentia Nationala de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice (care isi va schimba denumirea in Agentia Nationala de Control al Exporturilor, din subordinea Ministerului Afacerilor Externe)
  • Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB)
  • Activitatea de inspectie sanitara si de politie sanitar-veterinara din cadrul Ministerului Sanatatii, respectiv al Ministerului Agriculturii.
  • Activitatea caselor de asigurari de sanatate si a furnizorilor de servicii medicale, medicamente si materiale sanitare.

Actele normative de reorganizare a GF si a structurilor DGV vor fi elaborate de Autoritate si Ministerul Finantelor Publice (MFP) pana la 29 iulie, urmand ca, pana la acea data, aceste structuri sa ramana in subordinea MFP.

Garda Nationala de Mediu va fi reorganizata prin preluarea in subordine a inspectoratelor silvice si cinegetice teritoriale si din fostul Minister al Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Ponta, subalternul lui Blanculescu

In subordinea ANC va functiona si Corpul de Control al Guvernului, ce va prelua atributiile si personalul Corpului de Control al premierului, care se desfiinteaza, precum si atributia de coordonare a corpurilor de control din ministere si celelalte institutii din administratia publica centrala. Corpul de Control al Guvernului isi va pastra autonomia functionala si decizionala in ceea ce priveste coordonarea luptei antifrauda si de protejare in Romania a intereselor financiare ale Uniunii Europene.

ANC, ordonator de credite

Finantarea activitatii Autoritatii va fi asigurata de la bugetul de stat, ministrul delegat pentru control avand calitatea de ordonator principal de credite pentru bugetul aparatului propriu al ANC si pentru institutiile de control din subordine.

Acesta va avea dreptul sa elibereze din functie personalul din aparatul propriu al Autoritatii si sa ii concedieze sau sa prezinte premierului propuneri pentru eliberarea din functie a conducatorilor institutiilor aflate in subordine, inclusiv pentru conducatorii structurilor teritoriale. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *