Procesul de restructurare a agriculturii dupa aderarea la UE si implementarea Programelor Agricole Comune pot duce la cresterea somajului si a saraciei populatiei din agricultura, arata studiul "Dezvoltarea rurala si reforma agriculturii romanesti", realizat de Centrul Roman pentru Politici Economice (CRPE). Realizatorii studiului au indicat mai multe solutii pentru a preintampina o astfel de situatie.
Astfel, ar trebui redus numarul persoanelor care isi castiga existenta din munca pamantului, comasarea suprafetelor de pamant, migrarea temporara a surplusului de forta de munca, respectiv o educare mai buna a copiilor din mediul rural. Agricultura romaneasca este caracterizata prin aceea ca se lucreaza suprafete mici, existand circa 1.770 de ferme care au o suprafata medie de 1,6 ha. 35,9% din populatie, adica 3,9 milioane de oameni, lucreaza in agricultura.
Agricultura, un obstacol al integrarii
Contributia mare a agriculturii la formarea PIB ar putea crea probleme tarii noastre la adoptarea monedei unice europene. "Dupa aderarea la UE, procesul de integrare va fi definitivat cand vom adopta moneda euro. In Romania, contributia agriculturii la PIB este de 12%, in timp ce media din UE este de numai 3%.
Teoria zonei monetare optime prevede ca, pentru a putea avea o moneda comuna, tarile trebuie sa aiba structuri economice similare", a declarat Valentin Lazea, economist-sef al BNR, care a participat la realizarea studiului. El a adaugat ca, din 2005, Romania trebuie sa inceapa procesul de compatibilizare a structurilor economice pentru a putea adopta moneda unica.
Lazea: CEC ar putea fi divizata
Una dintre problemele agriculturii romanesti este lipsa finantarii.
In cazul in care investitorul strategic care ar putea prelua CEC – singura banca ce are o retea de agentii din mediul rural – nu este interesat de activitatea desfasurata de institutie la sate, o solutie ar fi separarea celor doua activitati, a declarat Lazea.
"Activitatea CEC din mediul rural ar putea deveni o structura de retea cooperatista", a spus el. In prezent, pe piata exista o singura retea de cooperative de credit, cu circa 500 de agentii. (C. Stegarescu)
Have something to add? Share it in the comments.