Stiri si noutati

Expertii imobiliari: Finantele nu au o strategie, ci duc lupte de ?gherila fiscala?

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu

Modificarea propusa de Ministerul Finantelor in ceea ce priveste impozitarea tranzactiilor imobiliare cu 2% din valoarea contractului de vanzare-cumparare va lovi in primul rand in cei care vor sa-si cumpere o locuinta. Acestia vor fi obligati prin lege sa plateasca din start mai mult pe casa, fara nici o justificare. In plus, expertii imobiliari atrag atentia ca, daca aceasta prevedere va fi aprobata, va creste foarte mult numarul tranzactiilor speculative, iar investitorii seriosi vor fi alungati, date fiind desele modificari legislative in acest domeniu.

Statisticile spun ca in Romania exista un deficit de circa un milion de locuinte, situatie care are putine sanse de remediere in viitorul apropiat. La lipsa banilor si a investitiilor se adauga mai nou si inasprirea conditiilor de creditare pentru persoanele fizice, astfel incat cei care reusesc sa treaca de furcile caudine ale bancilor vor suporta si costurile mai mari ale imprumuturilor, mai ales la cele in valuta. Aceasta in conditiile in care creditele in lei, puternic sustinute de declaratiile oficialilor BNR, sunt oricum mai scumpe fata de cele in euro sau dolari.

Trebuie amintit aici si de injumatatirea primei acordate de stat in cazul contractelor de economisire-creditare la jumatatea lunii august a.c. Reamintim ca statul achita, pana in august a.c., o prima de 30% din valoarea sumei economisite la una din bancile de locuinte, fara a depasi insa valoarea salariului mediu pe economie. Printr-o ordonanta, valoarea primei a fost redusa la 15% din valoarea sumei economisite, dar de cel mult 130 euro/ an.

Mergandu-se probabil pe considerentul ca nici aceste "conditii" nu sunt de ajuns, Guvernul propune un impozit de 2% pe valoarea tranzactiei, care va fi platit de catre cumparator, daca vrea ca proprietatea sa-i fie intabulata. In conditiile in care pe piata ai noroc daca gasesti o garsoniera mai ieftina de 25.000 euro chiar si in zonele marginase, statul va incasa minimum 500 euro de la cumparator fara sa ridice un deget.

?O tactica de gherila, nu o strategie fiscala?

Reprezentantii agentiilor imobiliare atrag atentia ca desele schimbari ale legislatiei alunga investitorii seriosi. "Principalul efect este acela ca se creeaza un sentiment de neincredere a investitorilor privind coerenta politicii fiscale. Ceea ce se intampla este o bulibaseala, o bulversare a mediului de afaceri", ne-a declarat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar. El spune ca inlocuirea cotei de impozit de 10% aplicata pe diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare al imobilelor si terenurilor vandute mai devreme de trei ani va duce la reluarea operatiunilor speculative pe piata de profil. "In loc sa avem investitii pe termen lung, vom avea speculatii pe termen scurt. Se vorbeste de o strategie, dar aceasta este o tactica de gherila, nu o strategie", a concluzionat Giurgiu.

Cheltuieli suplimentare de cateva mii de euro

Cei care achizitioneaza un imobil trebuie sa achite taxe si comisioane a caror valoare ajunge la 2-3% din valoarea tranzactiei. In primul rand este comisionul agentiei imobiliare, de circa 3%.

Numai unele agentii accepta negocierea acestui comision si numai in cazul in care suma este de peste 1.000 de euro. Urmeaza taxele notariale, de circa 3% din valoarea imobilului. In cazul in care casa este achizitionata prin contractarea unui imprumut bancar, "fericitul" cumparator mai are de onorat cateva comisioane, impuse de banca de aceasta data. De obicei acestea sunt comisionul de analiza a dosarului (10-70 euro) si comisionul de administrare, de 1-3% din valoarea creditului. In functie de banca apar insa si alte taxe si comisioane, obligativitatea incheierii unei polite de asigurare de viata cesionata in favoarea bancii pe langa cea de asigurare a imobilului, sau cesionarea veniturilor realizate de imprumutat in favoarea institutiei de credit pe toata durata rambursarii imprumutului.

In cazul achizitiei unei garsoniere de circa 30.000 de euro, toate taxele si comisioanele insumeaza 2.700-3.300 euro.

Modificarea Codului Fiscal, adoptata in noiembrie

"Ordonanta de urgenta care va aproba propunerile de modificare a Codului Fiscal va fi prezentata Guvernului cel tarziu la finele lui octombrie. Este timp de dezvoltare publica", a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, la Realitatea TV. Oficialul Finantelor a raspuns astfel criticilor aduse de patronate si sindicate privind faptul ca nu au fost consultate la elaborarea acestui act normativ.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *