Stiri si noutati

"Exploatarea miniera de la Rosia Montana, un atentat la sanatatea populatiei"

Arpad Dobre

Greenpeace atentioneaza ca cianurile pot otravi apa din Apuseni

Organizatia ecologista internationala Greenpeace si filiala sa din Romania trag un nou semnal de alarma pentru stoparea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, in scopul evitarii unei catastrofe ecologice prin otravirea cu cianuri a apei potabile. Herwig Schuster, expert Greenpeace, a declarat ieri ca proiectul nu respecta normele UE din domeniu, care stipuleaza ca nu este admisa nici un fel de concentratie de cianuri in apa de baut. Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Alburnus Major afirma ca societatea Rosia Montana Gold Corporation vrea sa-i traga in piept pe localnici, momindu-i cu promisiuni, pentru ca apoi sa le ia casele pe nimic.

Stramutarea – o afacere imobiliara profitabila

Eugen David, presedintele Alburnus Major, a atentionat ca, mai nou, cei care accepta stramutarea primesc, in baza unui precontract, circa 3% din valoarea caselor. " In aceste precontracte exista un paragraf prin care, la cererea firmei, cetatenii trebuie sa returneze banii in termen de cinci zile. David a precizat ca oamenii nu vor avea de unde sa dea banii inapoi, asa ca vor fi dati in judecata de firma, care le va lua casele pe nimic, la pretul zonei, adica cel mult 100 milioane lei. "Curios este ca documentele sunt intocmite nu intre firma si cetateni, ci intre acestia si o societate imobiliara din Alba Iulia", a mai spus David.

Cu girul MIR

Ministrul Dan Ioan Popescu anunta, cu mare pompa in aprilie, lansarea investitiilor pentru proiectul de exploatare a rezervelor de aur si argint de la Rosia Montana, in valoare de 400 milioane USD.

In prima etapa ar urma sa fie create peste 10.000 locuri de munca, iar dupa inceperea efectiva a lucrarilor, ar putea exista 5.000 locuri de munca permanente, pentru o perioada de cel putin 20 de ani. Rezervele certe si probabile sunt estimate la peste 300 tone de aur si peste 1.600 tone de argint. In teorie, situatia pare sa fie "pe roze", dar in practica, lucrurile nu stau tocmai astfel.

Bomba ecologica

Reprezentantii Greenpeace afirma ca la exploatarea miniera deschisa vor fi folosite 500 grame de cianura pentru obtinerea unui gram de aur.

O parte din cianura va ajunge intr-un iaz deschis, creandu-se astfel un nou loc cu potential de accidente ecologice foarte ridicat. Herwig Schuster a precizat ca cianura din iaz ar putea aunge la o concentratie de circa 50 mg per litru.

"Un pahar de apa cu cianura din iaz este suficient pentru a omori un copil, dat fiind faptul ca doza letala pentru oameni este de doar 1 mg cianura per kilogram de greutate corporala", a spus Schuster.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *