Stiri si noutati

Exportatorii au pierdut jumatate de miliard de euro din cauza aprecierii euro

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu

Intarirea monedei nationale fata de euro si dolar a produs, in numai trei luni, pagube de aproape o jumatate de miliard de euro firmelor exportatoare. Reprezentantii acestora sunt sceptici in ceea ce priveste soarta exporturilor autohtone in acest an, mai ales ca unele firme si-au inchis deja portile, altele rezistand la limita.

Contracte reziliate si fabrici inchise

"Din cauza aprecierii puternice a leului, din luna noiembrie 2004 si pana acum, firmele exportatoare au pierdut circa 500 de milioane de euro", ne-a declarat secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. El spune ca pierderi substantiale ale veniturilor sunt inregistrate de companiile din toate sectoarele de activitate si atrage atentia asupra faptului ca unele dintre exportatori au renuntat la contracte, fiind si cazuri de incetare a activitatii.

Una dintre solutiile care ar putea redresa balanta comerciala a Romaniei este scaderea dobanzii de interventie la mai putin de 10%. Aceasta cu atat mai mult, subliniaza oficialul ANEIR, cu cat nivelul dobanzilor este de trei ori mai mare decat rata inflatiei".

Nicolescu: Compromitem exportul

Din cauza variatiilor de schimb valutar, peste jumatate din IMM-urile care exporta produse nu mai au profit, sau acesta este foarte mic, ne-a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din RoMania (CNIMMR), Ovidiu Nicolescu. "In ultimele luni, leul s-a apreciat cu 10%, iar veniturile exportatorilor au scazut cu un procent similar. Rata profitabilitatii este de circa 10%, ceea ce inseamna ca circa 60% dintre IMM-urile care exporta au profit foarte redus sau nu mai inregistreaza profit. Este foarte important ca in perioada urmatoare BNR sa intervina, altfel o parte din firme s-ar putea sa nu mai poata sustine exporturile, iar deficitul comercial ar fi foarte mare. Riscam sa compromitem exportul Romaniei", a afirmat Nicolescu. Potrivit acestuia, exportul unor produse va deveni nerentabil, iar in consecinta volumul exporturilor se va diminua. Totodata, in cazul celorlalte produse, profiturile inregistrate vor fi prea mici pentru ca producatorii sa mai fie tentati sa exporte, potrivit lui Nicolescu. Din acest caz, deficitul balantei comerciale va fi in 2005 mult mai mare decat anul trecut. "Dinamica exporturilor nu va mai fi aceeasi; oricum era inferioara celei a importurilor", a atentionat Ovidiu Nicolescu.

Nu in ultimul rand, el a adaugat ca in afara de problema cursului valutar, IMM-urile se confrunta si cu cresterea tarifelor la utilitati, fapt ce genereaza marirea cheltuielilor de productie. "Mai multi sefi de filiale ale Consiliului m-au rugat sa avem discutii cu Guvernul si cu Banca Nationala pentru a tine siotuatia sub control", a mai spus presedintele CNIMMR.

Firmele vor ?echilibra? cursul de schimb

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) au obtinut, de la Banca Centrala, promisiunea ca va fi schimbat Regulamentul valutar, iar firmele vor putea schimba disponibilitatile detinute in moneda nationala in valuta, fara a mai efectua o serie de justificari referitoare la activitatea de export desfasurata de acestea, a declarat presedinte Asociatiei, Florin Pogonaru. "Pe piata cursului valutar au acces numai bancile care sunt jucatori sofisticati si cu profil speculativ. Regulamentul valutar prevede ca firmele nu pot sa schimbe repede leii in euro. (…) In momentul in care alaturi de banci vor avea acces si firmele, socurile se vor amortiza", a afirmat Pogonaru. Potrivit acestuia, multe firme ar fi tentate sa cumpere euro la 36.000-37.000 lei.

Pogonaru: Producatorii au probleme

Volatilitatea cursului creeaza probleme de stabilitate pentru producatori, apreciaza presedintele AOAR. "Prin aceasta volatilitate excesiva se incearca sa se aduca in piata o serie de deficite create de-a lungul timpului", a adaugat presedintele AOAR, mentionand in acelasi timp ca efectele pot fi "dramatice".

In ceea ce priveste deficitul comercial, Pogonaru apreciaza ca importanta este "natura acestuia": "daca sunt bunuri de capital, dezechilibrul este de bun augur. Asa cum arata cresterea deficitelor tarilor ce merg bine, importurile de bunuri de capital genereaza cresteri de productivitate care va anula dezechilibrele viitoare", a conchis Pogonaru.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *