Stiri si noutati

Exportatorii cer demiterea conducerii BNR, punand pe afis zece capete de acuzare

Carmen Neacsu

Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor (ANEIR) a prezentat ieri zece motive pentru care conducerea Bancii Nationale a Romaniei(BNR) ar trebui demisa. Printre acestea se numara efectele catastrofale ale politicilor monetar-valutare ale BNR asupra exporturilor si modul defectuos in care banca a gestionat evolutia cursului de schimb in ultimele patru luni, respectiv variatiile de pana la 5% pe zi si de circa 20% fata de 2004. In replica, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a catalogat aceste declaratii drept "neserioase", fara alte comentarii. Totusi, se asteapta unele replici la conferinta de presa ce va fi sustinuta astazi de guvernatorul Mugur Isarescu. Intamplator sau nu, reprezentantii producatorilor de mobila au anuntat ca vor picheta sediul central al BNR, chiar in intervalul de timp in care va avea loc conferinta.

Acuze grave din partea exportatorilor

"Guvernatorul Isarescu a spus ca, pana in toamna, evolutia cursului de schimb se va stabiliza. Nu putem astepta dupa o iluzie. In maximum 3-4 luni, exportatorii isi vor inchide fabricile, nu vor rezista pana la toamna", a declarat ieri Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. El a mai informat ca firmele straine membre ale Asociatiei au avertizat ca vor pleca din tara din cauza fluctuatiilor mari de curs. "Tot ce a facut BNR in ultimele luni pentru a ajuta exportatorii arata ca este incapabila, de aceea credem ca este cazul sa lase locul altora sa rezolve aceste probleme", a spus Ionescu, care a adaugat ca circa un milion de oameni sunt in pericol sa-si piarda slujbele.

Paradoxul din statistici

Statisticile BNR arata insa faptul ca exporturile au continuat sa creasca si in prima luna a anului in curs, in pofida aprecierii leului, inceputa in noiembrie 2004. "Exportatorii trebuie sa se gandeasca ce este mai bine: sa plateasca penalizari pentru rezilierea contractelor sau sa continue in speranta ca se va intampla o minune", a raspuns Ionescu unei intrebari pe aceasta tema. El spune ca membrii ANEIR vor mai rezista pana cand li se va termina materia prima. "Buzunarele exportatorilor sunt goale.Ei abia traiesc de pe o zi pe alta. Rata profitului nu depaseste 10%, dar de unde sa ramana bani de investitii in conditiile in care avem presiuni pe costuri, generate de presiunea asupra cursului de schimb, cea sociala si de majorarea tarifelor la utilitati?, a intrebat oficialul ANEIR.

El spune ca situatia nu este prea roz nici in industria mobilei si nici in cea a sticlei, pe care a decretat-o pe cale de disparitie. Nu s-a suflat insa o vorba despre beneficiile aduse acelorasi exportatori de deprecierea leului in raport cu euro-principala moneda de export sau chiar a dolarului, inregistrata ani la rand.

ANEIR: ?BNR acopera pierderile cu banii tarii?

ANEIR a acuzat BNR si de faptul ca a inregistrat pierderi semnificative in propria gestiune, de la 143 milioane de dolari in 2001, la 530 milioane de dolari in primele 11 luni ale anului 2004. Reprezentantii ANEIR au dat publicitatii, ieri, un studiu pe aceasta tema. Gheorghe Stroe, expert financiar-bancar al ANEIR, a afirmat ca BNR "a acoperit pierderile colosale din gestiunea sa utilizand diferentele favorabile din reevaluarea rezervei valutare si de aur a statului roman", ceea ce reprezinta "o cheltuire efectiva din rezervele valutare ale tarii". In consecinta, ANEIR solicita atat declansarea urgenta de catre Parlament a unei analize a activitatii Bancii centrale, cat si un audit international pentru masurarea efectelor ngative ale politicii acesteia.

O solutie la indemana

O solutie pentru diminuarea sau chiar acoperirea pierderilor din variatiile cursului valutar a fost oferita, la fata locului, de catre un reprezentant al mediului bancar.

"Vom derula operatiuni forward pentru a veni in sprijinul exportatorilor si speram sa putem dezvolta acest produs pentru exportatori, chiar daca nu exista o piata secundara dezvoltata", a declarat presedinta Eximbank, Mariana Diaconescu. Practic, operatiunea da posibilitatea exportatorilor sa convina in prealabil cu banca o anume rata de schimb la care banca va cumpara o anumita suma in valuta de la firma respectiva.

"Exportatorii sufera foarte mult ca urmare a fluctuatiilor bruste de curs valutar, care nu permit previzionarea nivelului costurilor", a precizat Diaconescu.

Pentru acest an, banca are alocat de la bugetul de stat 3.430 miliarde de lei (91,5 milioane de euro) pentru stimularea exporturilor si a productiei de export.

Ce i se imputa Bancii Centrale

– pericolul iminent de iesire de pe pietele externe ale marfurilor autohtone si de explozie a deficitului comercial

– lipsa de reactie fata de operatiunile speculative si a intrarilor de capital speculativ in Romania

– incapacitatea de a face fata afluxului de valuta de pe piata, prin instrumentele care ii stau la indemana

– punerea sub semnul intrebarii a obiectivului national de integrare in UE

– instabilitatea indusa mediului de afaceri

– aroganta in tratarea relatiilor din economia concreta, careia i-a oferit solutii lipsite de realism

– amanarea datei de liberalizare a contului de capital.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *