De ani buni, atat inainte de decembrie ?89, cat si dupa, economia romaneasca a mizat si mizeza pe exporturi. Mai exact, pe expansiunea exporturilor. Si cu asta revenim la o tema obsedanta: cine si cum ii sprijina pe exportatori?
Un recent comunicat al ANEIR sustinea sus si tare ca decizia BNR de a interveni mai rar pe piata valutara i-ar lovi pe exportatori. Reprosul e real. In sensul ca exportatorii pierd o importanta subventie: pe aceea oferita de deprecierea leului, prin interventiile Bancii Nationale.
Dar mai e posibila, acum, in pragul anului 2005, stimularea exporturilor prin… cursul valutar? Si, apoi, este sanatoasa, sub aspect economic, o astfel de subventie? S-o luam pe rand. Cat priveste prima intrebare, raspunsul e fara echivoc: nu mai e posibila. In perspectiva integrarii, BNR se va concentra asupra unui obiectiv unic: stabilitatea preturilor. Al doilea aspect aduce in prim-plan ideea ca un astfel de stimulent are efect numai pe termen scurt; nu insa si pe termen lung. Asa ca va fi nevoie de alte masuri pentru intensificarea exporturilor.
Exportatorii nu accepta, acum, un lucru esential: ca numai competitivitatea prin calitate constituie acel stalp de rezistenta fara a carei consolidare nu vom ajunge nici la continuarea cresterii economice, nici la explozia exporturilor. Nu exista insa o alta cale. Fiindca exporturile nu vor atinge eficienta asteptata fara o ameliorare a raportului cantitate-calitate.
Pe piata externa, in anii din urma, au crescut preturile indeosebi la produsele cu grad inalt de prelucrare. Este si normal sa fie asa. Produsele care incorporeaza mai multa inteligenta, mai multa competenta sunt mai scumpe. Materia cenusie aduce valuta… Cel mai destept este si va fi privilegiat. Daca n-ar fi asa, omenirea ar fi stat in loc.
Romania nu are insa nici un motiv sa se "specializeze" in exportul de semifabricate. Sansa noastra este sa vindem scump produse inalt prelucrate. Sa obtinem castiguri de valuta din exportul unor fabricate cu o mare cantitate de valoare adaugata. Mai ales ca bariere sunt oriunde privim. Marile state dezvoltate practica, acum, un protectionism de tip nou, rafinat. Altadata era stopata pur si simplu intrarea produselor tarilor in curs de dezvoltare in tarile avansate. Acum se introduc "filtre invizibile". Multe vizeaza calitatea marfurilor. Numai produsele cu volum mic, consumuri reduse si calitate inalta sunt cautate pretutindeni. Pentru ca sunt competitive.
Barierele sunt reale. Dar nu sunt de netrecut. Ele se ridica, aproape fara exceptie, in fata performantei. Din nefericire, insa, in structura exporturilor noastre inca nu sunt predominante fabricatele ce mizeaza mai mult pe informatie prelucrata si mai putin pe masa metalica, plastica sau lemnoasa. Dovada ca produsele romanesti pentru export au nevoie de mai multa competitivitate. Desigur, si prin pret. Dar in principal au nevoie de competitivitate prin calitate.
Cat priveste pretul, calculele arata ca deprecierea monedei nationale a asigurat competitivitatea exporturilor romanesti. Deprecierea mare si salariile mici. De aici inainte, insa, nici cursul, intr-o prima faza, nici salariile, intr-o a doua faza, nu vor mai putea asigura avantaje. Nici comparative si nici competitive. Asa ca solutia va fi legata de reducerea consumatorilor. Plus alte conditii ce urmeaza sa fie indeplinite, intre care continuarea dezinflatiei, intensificarea productivitatii muncii, un bun control al deficitului fiscal si al balantei de plati externe. In acelasi timp, presiunea suplimentara asupra echilibrului balantei de plati si asupra cursului leului va putea fi atenuata numai prin accelerarea restructurarii sectoarelor economice dependente de importurile energetice.
Miscarea economiei romanesti pe astfel de coordonate va fi un proces anevoios si cu costuri inevitabile. Dar numai asa va fi posibila multiplicarea rezultatelor pozitive. Am in vedere, in primul rand, o imbunatatire evidenta a structurii exporturilor in conditiile unei rate anuale a inflatiei cu o singura cifra, insotite de accelerarea cresterii economice.
Have something to add? Share it in the comments.