Desi autoritatile sustin ca produsele agroalimentare romanesti pot concura cu cele din statele comunitare, pana in prezent, producatorii autohtoni nu au reusit sa cucereasca pietele internationale. O dovada in acest sens este si faptul ca, in primele trei luni ale acestui an, agentii economici romani nu au reusit sa comercializeze pe pietele internationale decat marfuri a caror valoare nu a depasit 109 milioane de euro, in timp ce valoarea totala a importurilor s-a ridicat la peste 419 milioane de euro. In plus, 90% din produsele ce si-au gasit piata de desfacere in strainatate nu au valoare adaugata. Astfel, potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare pentru primul trimestru al anului 2004, Romania exporta masiv animale vii, intestine si vezici, porumb si seminte de floarea-soarelui.
Semintele de floarea- soarelui, lider la export
Daca, in topul importurilor, primele locuri erau ocupate de produse precum grau, ceapa frantuzeasca, carne de porc si citrice, la export, pe prima pozitie se situeaza semintele de floarea- soarelui, pana in luna martie fiind comercializate peste 88.976 tone din acest produs. Potrivit Ministerului Agriculturii, pe locul secund se situeaza exporturile de turte si alte reziduuri din extractia grasimilor, agentii economici comercializand peste 49.000 tone, a caror valoare se ridica la 4,6 milioane de euro. Pe pozitia a treia, la egalitate, sunt plasate exporturile de porumb, ulei de floarea-soarelui si sofran. Astfel, in primele trei luni s-au vandut in strainatate circa 20.000 tone de astfel de produse, la o valoare de 3,9 milioane de euro in cazul porumbului si de 9,9 milioane de euro pentru uleiuri.
Primele la export nu sunt justificate
Spre deosebire de tarile comunitare, unde producatorii agricoli beneficiaza de subventii la export, in Romania, introducerea acestui tip de ajutor se gaseste inca la stadiul de proiect. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, produsele pentru care se vor acorda prime la export vor fi mierea, branzeturile si vinurile. In cazul mierii si al vinului, sprijinul financiar al statului este explicabil, datorita cantitatilor comercializate pe pietele externe, in schimb, introducerea primelor la export pentru branzeturi nu poate fi justificata. Astfel, daca in primele trei luni agentii economici au vandut in strainatate 1.876 tone de miere si peste 11.700 tone de vinuri, in acelasi interval nu au fost comercializate nici macar 400 tone de branzeturi si casuri. In ceea ce priveste untul, zerul sau iaurturile, pana in luna martie nu a fost vandut nici un kilogram la export.
Romania, exportator de gemuri
Potrivit balantei MAPDR, anul acesta au ajuns pe pietele din strainatate peste 8.900 tone de bovine si 7.110 tone de ovine vii. De asemenea, agentii economici au mai exportat 600 tone de frunze, ramuri si alte parti de plante, 58 tone de castraveti, 56 tone de caise si 147 tone de fructe fierte.
Romania a fost tara de provenienta si pentru 39 tone de citrice si 2,4 tone de curmale, smochine si ananas. Spre deosebire de anii precedenti, pe pietele externe au fost mult mai cautate sucurile de fructe si legume, tara noastra exportand peste 1.850 de tone. Si gemurile au avut un succes neasteptat, agentii economici reusind sa vanda peste 292 tone.
Have something to add? Share it in the comments.