Stiri si noutati

Exporturile de vin au scazut cu peste 20 la suta in primele noua luni din 2005

Exporturile de vin ale Romaniei au scazut cu 21 la suta in primele noua luni ale anului 2005, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Astfel, din datele Ministerului Agriculturii reise ca in primele noua luni ale anului 2005, Romania a exportat cu 55.000 hl mai putin decit in aceeasi perioada a anului trecut, in scadere cu 21 la suta, fiind incasate 13,56 milioane de euro, cu 10,5 la suta mai putin decat in anul precedent.
Se remarca, in continuare, o crestere a valorii medii/litrul de vin exportat de la 0,57 euro/litru la 0,65 euro/litru. In 2005 (noua luni), exporturile au adus in tara 13,5 milioane euro, iar valoarea importurilor a fost de 3,5 milioane euro, ceea ce inseamna o scadere cu 25 la suta a soldului balantei comerciale.
In plus, in aceeasi perioada, importurile de vinuri au crescut cu peste 122 la suta cantitativ, iar valoarea acestora s-a dublat. Daca in primele trei trimestre ale anului 2004, Romania importa 6.633 hl de vin, in perioada ianuarie – septembrie 2005, cantitatea importata a crescut la 14.738 hl, aceasta crestere datorandu-se, in special, importurilor din Republica Moldova, dar si celor din Franta, Italia si Ungaria.
Reprezentantii patronatului considera ca Romania risca astfel sa devina in 2008 o piata de desfacere pentru vinurile de import.
"Daca ritmurile de evolutie ale importului si exportului se mentin, in prima jumatate a anului 2008 Romania se va transforma, dintr-o tara net exportatoare de vin, intr-o piata de desfacere nu numai pentru vinurile din Europa si din Lumea Noua, ci si pentru cele din Republica Moldova (care detin 24,11 la suta din totalul importurilor in perioada ianuarie-septembrie 2005)", se arata in comunicatul PNVV.
Producatorii de vin cred ca sprijinul acordat in prezent este insuficient si ineficient aplicat. Spre exemplu, Ministerul Agriculturii a oferit prima de export doar pentru trei luni in 2004, ceea ce s-a intamplat si in 2005.
"Pentru a evita repetarea acestei situatii si anul viitor, PNVV si Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV) vor depune in cursul saptamanii urmatoare solicitarea de acordare a primei de export incepand cu luna ianuarie", sustin reprezentantii PNVV.
Romania ocupa locul cinci in Europa in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu vita de vie. Vinul a fost, chiar si in perioada de tranzitie, unul dintre putinele produse romanesti care au inregistrat o balanta comerciala excedentara, importurile reprezentand mai putin de 15 la suta din valoarea exportului.
Reprezentantii PNVV au cerut crearea si promovarea unei identitati a vinului romanesc, care sa-l faca vizibil pe rafturile supermarketurilor din Europa, Asia sau Rusia.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *