Stiri si noutati

Fabricile de mobila, sub povara fluctuatiilor cursului valutar

Stefan Etves

Daca aprecierea leului va continua, in doua-trei luni, firmele producatoare de mobila ar putea fi inchise, a anuntat, ieri, Viorel Cretu, membru al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). "Circa un sfert din firmele din industria mobilei au inregistrat, in perioada decembrie 2004-februarie 2005, pierderi in valoare de 13 miliarde de lei din diferentele de curs valutar", a spus Cretu.

Reprezentantul APMR a precizat ca multe firme de profil au anuntat ca au inceput sa rezilieze contractele de export devenite nerentabile. "Am inceput sa trimitem angajatii in somaj, sa reducem si sa restructuram activitatea si sa inghetam salariile. Firmele de mobila cu productia destinata preponderent exportului au inregistrat, in ultimele patru luni, pierderi de 8-10% din cifra de afaceri", a adaugat Cretu. "In 2004 si ianuarie 2005, costurile de productie s-au majorat cu 8-10% in urma cresterii preturilor la utilitati.

De asemenea, pretul masei lemnoase pe picior a urcat cu 74%", a spus reprezentantul APMR. In ceea ce priveste preturile pentru piata autohtona, Cretu a apreciat ca firmele nu vor recurge la scumpiri, in perioada urmatoare, pentru a recupera pierderile inregistrate la export. "Solutia nu este cresterea preturilor, ci predictibilitatea fiscala si a cursului de schimb valutar", a spus Cretu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *