Stiri si noutati

Fabricuta de sapun ieftin

Desi pe piata romaneasca exista o mare diversitate de sapunuri de toaleta, cu parfumuri si proprietati extrem de variate, pentru sapunul obisnuit de rufe oferta este destul de redusa si trebuie sa cauti destul de mult pentru a gasi un sapun de rufe "competitiv". Acest fapt este de neexplicat, in conditiile in care exista un segment de piata foarte numeros, format din cetateni saraci sau cu posibilitati materiale mai reduse, care nu-si permit decat foarte rar "luxul" de a cumpara detergenti scumpi. In afara de acestia exista multi consumatori pe care nu-i intereseaza acest lux – cum e cazul creselor, caminelor, azilurilor, spitalelor, unitatilor militare, marilor intreprinderi etc. – si care au nevoie de igienizare corespunzatoare, dar la pret redus. Sa luam ca exemplu un spital, unde se spala o cantitate mare de cearsafuri, halate, pijamale si unde nu se urmareste obtinerea unor rezultate de exceptie. Important este doar ca operatia de spalare sa aiba un grad bun de eficienta si sa fie ieftina.

Tehnologie foarte simpla

Asadar, este nevoie de niste produse ieftine si nu de detergenti foarte scumpi. Aceste produse le poate realiza orice intreprinzator sau asociatie familiala, la un pret cu 10-15% mai mic decat al celor prezente deja pe piata. Tehnologia de fabricatie, descrisa corespunzator intr-o lucrare editata de Rentrop & Straton, este banala: sapunul se obtine prin amestecarea de grasimi purificate cu soda caustica. Prin incalzirea amestecului are loc reactia de saponificare, in urma careia rezulta o masa de sapun lichid, care se ingroasa treptat. Spre finalul reactiei se pot adauga coloranti si odorizanti si, dupa omogenizare, amestecul se toarna in ladite sau forme speciale, pentru a se solidifica. Atat laditele, cat si formele speciale au pe fund o placa inscriptionata, ce va putea imprima pe suprafata sapunului numele produsului, sigla producatorului etc.

Dupa solidificare, amestecul se taie in calupuri cu ajutorul unui cutit-grila si se pune la uscat pe rafturi. Suprafata de productie, in medie de circa 50 mp, poate fi amplasata oriunde (garaj, sopron, magazie etc.), dar e foarte important ca aceasta fabricuta de sapun sa fie racordata la canalizare, apa si caldura.

Pentru inceput, in prima etapa sunt suficiente trei persoane: un muncitor care sa se ocupe efectiv de producerea sapunului, un sofer care sa asigure aprovizionarea si desfacerea, o persoana care sa supravegheze intreaga activitate (adica proprietarul afacerii). Informatii complete despre retete de fabricatie, tehnologii de productie, adrese de furnizori si potentiali clienti gasiti in lucrarea "Fabricuta de sapun", editata de Rentrop & Straton. (A.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *