Stiri si noutati

Facilitatile acordate investitorilor straini, la limita de avarie

O noua lege pentru incurajarea investitiilor in Romania este o urgenta, a declarat, ieri, presedintele Agentiei Romane de Investitii Straine(ARIS), Ana-Maria Cristina (foto), care spune ca facilitatile acordate la noi investitorilor nu sunt in masura sa faca fata concurentei tarilor vecine.

In Romania, investitiile straine mai mari de un milion USD beneficiaza, prin Legea 332/2001, de exceptarea de la plata taxelor vamale pentru utilajele tehnologice, instalatiile si echipamentele destinate productiei. In plus, se mai poate deduce o cota de 20% din valoarea investitiilor si se poate utiliza amortizarea accelerata.

Aceste facilitatI, extrem de restranse, vor disparea de la 1 ianuarie 2006. Spre comparatie, in Ungaria, investitorii straini beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu maximum 50% din taxa locala de afaceri si de deducerea 100% din baza impozabila a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare. In Bulgaria, companiile din domeniul manufacturier care investesc in zone cu somaj ridicat sunt scutite de la plata impozitului pe profit, iar platitorii de TVA ce desfasoara anumite proiecte de investitii eligibile sunt scutiti de TVA pentru importul de active. Astfel, spune Ana Maria Cristina, una dintre clarificarile legislative vizate este acordarea de ajutoare de stat investitiilor cu impact semnificativ, lucru permis daca acestea se incadreaza in prevederile legislatiei comunitare. "Multi cred ca este interzisa in Romania acordarea ajutoarelor de stat. Acesta poate fi acordat dar trebuie sa functioneze in interiorul regulilor concurentei, este un instrument forte util care nu trebuie ocolit", a declarat presedintele ARIS. Initiativa ARIS, care are girul vicepremierilor Copos si Seculici, mai are in vedere si acordarea unor facilitati diferite investitorilor care se implica in proiecte situate in regiuni mai putin dezvoltate din tara, tocmai pentru a impulsiona devoltarea acestor zone. La acestea se adauga si posibilitatea acordarii unor facilitati pentu investitiile initiale, precum darea in folosinta gratuita a terenurilor pe care urmeaza sa fie amplasat obiectivul sau vinderea la preturi sub cele de pe piata precum si acordarea unor spatii de productie gratuite, situatii posibile in tarile concurente. (C.Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *