Stiri si noutati

Facilitatile din zonele defavorizate raman in vigoare pana anul viitor

Ilinca Teodoriu

Parlamentul tergiverseaza adoptarea Legii privind importurile de carne cu plata taxelor vamale

Desi scandalul importurilor de carne prin zonele defavorizate, pus pe tapet de procesatorii autohtoni, a tinut capul de afis pe parcursul intregului an, demersurile acestora pentru a forta Guvernul sa ia o decizie nu au avut nici un rezultat. Dupa luni de negocieri cu autoritatile, crescatorii de animale si reprezentantii procesatorilor au incheiat cu Executivul un protocol, potrivit caruia, incepand cu data de 1 octombrie a.c., facilitatile acordate societatilor din zonele defavorizate urmau sa fie anulate, conditia impusa de autoritati fiind pastrarea preturilor la carne si produse din carne la acelasi nivel pana la sfarsitul anului. Daca procesatorii si-au onorat promisiunea, in prezent, actul normativ elaborat de autoritati este inca la stadiul de proiect, la Camera Deputatilor.

In acest context, facilitatile vamale acordate investitorilor din zonele defavorizate raman in vigoare, acestea urmand sa fie eliminate, in cazul optimist, de anul viitor.

O lege "capcana"

Ceea ce da insa de banuit asupra intentiilor Guvernului este faptul ca in proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a aparut un element de noutate, respectiv un articol potrivit caruia "contractele de livrari incheiate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile in continuare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2002". Cu alte cuvinte, dupa ce, in vara, autoritatile au recunoscut ca prin zonele defavorizate intra lunar zeci de mii de tone de carne, pentru care importatorii nu platesc nici o taxa, contribuind astfel la saracirea bugetului de stat, in prezent, guvernantii lasa, pana la sfarsitul anului, cale libera la importuri.

Elaborarea proiectului de lege de catre Ministerul Dezvoltarii, al carui secretar de stat, Mihai David, a pledat vehement, in numeroase randuri, impotriva desfiintarii zonelor defavorizate – sustinand ca acestea au adus numai beneficii -, pune sub semnul intrebarii adevaratele intentii ale oficialilor guvernamentali.

In timp ce autoritatile joaca "alba-neagra" cu procesatorii de carne si, intr-un final, chiar si cu consumatorii, afaceristii din zonele defavorizate isi continua nestingeriti "investitiile". Potrivit datelor Asociatiei Romane a Carnii (ARC), din cele 5.000 tone de carne de porc ce se importa lunar, peste 3.000 tone sunt aduse in tara prin zonele defavorizate. "Consumul populatiei este de aproximativ 10.000 tone de carne si mai mult de o treime este importata cu taxe vamale zero. Daca pana acum ne deranja faptul ca Executivul nu adopta nici un act normativ care sa reglementeze situatia zonelor defavorizate, in prezent, este grav faptul ca a fost introdus acest articol, care nu anuleaza facilitatile pentru contractele in derulare. Multi vor profita de acest articol si vor continua sa importe fara taxe vamale pana la sfarsitul anului", a apreciat Gelu Dragomir, presedintele ARC. El a adaugat ca zona prin care s-au facut cele mai grase afaceri la negru este Filipestii de Padure, cunoscuta ca paradis al evaziunii, controlat de membri marcanti ai partidului de guvernamant.

"Investitorii" strategici parasesc corabia

Drept dovada ca zonele defavorizate au fost un adevarat rai al evaziunii fiscale, o data cu anuntul desfiintarii facilitatilor vamale acordate celor care isi desfasoara afacerile in aceste perimetre, "investitorii strategici" au inceput sa se retraga. Astfel, potrivit primarului orasului Harsova, Ionel Chirita, "dupa declararea orasului drept zona defavorizata am fost vizitati de 100 de agenti economici, din care zeci de investitori au inceput demersurile pentru infiintarea de noi societati in Harsova. Eliminarea facilitatilor i-a determinat insa sa renunte la investitii".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *