Oficialii Guvernului fac declaratii contradictorii pe tema facilitatilor fiscale acordate firmelor care activeaza in zonele defavorizate. La o diferenta de numai cateva zile, s-a afirmat ca unii investitori in zonele defavorizate ar putea beneficia in continuare de aceste forme de ajutor. Cu putin timp inainte, ministrul delegat pentru comert, Eugen Dijmarescu, a anuntat ca facilitatile pentru importurile in zonele libere si defavorizate vor fi eliminate in acest an la cererea UE, pentru ca Romania sa-si alinieze legislatia privind concurenta la cea europeana.
Masura a fost justificata prin faptul ca in UE nu exista zone defavorizate, ci doar politici de dezvoltare a unor zone.
AOAR: Facilitatile trebuie sa fie uniforme
Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania sustin ca facilitatile fiscale nu ar trebui mentinute preferential. "Daca se dau facilitati pe un domeniu, acestea ar trebui sa fie transparente si uniforme. Pe de alta parte, zonele defavorizate si-au facut deja un nume prost prin contrabanda si deturnarea unor fluxuri financiare normale. Trebuie redefinit scopul lor si monitorizate, nicidecum sa fie favorizati unii investitori", ne-a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru. El a mentionat ca numai facilitatile acordate IMM-urilor sunt compatibile cu acquis-ul comunitar.
"Intreprinzatori" cu dosare grele
Multi afaceristi din zonele defavorizate au incalcat legislatia, facand obiectul dosarelor analizate de Garda Financiara sau Politia Economica.
Pe de alta parte, importurile de carne prin intermediul zonelor defavorizate, fara plata TVA, s-au numarat printre cele mai cunoscute si profitabile afaceri. Cu toate acestea, patronatele din domeniul carnii afirma ca nu sunt afectate de mentinerea facilitatilor. "Aceste firme nu mai pot crea concurenta neloiala, deoarece facilitatile referitoare la importurile de carne cu TVA 0% au fost abrogate inca de anul trecut", ne-a declarat Stanca Tudor, director in Patronatul Roman al Carnii de Porc. Ea a adaugat ca in trecut producatorii de carne au avut probleme deoarece importurile masive prin zonele defavorizate blocau piata.
Facilitati pana in 2010?
In prezent, investitorii din cele 35 de zone defavorizate beneficiaza de o serie de facilitati care ar urma sa dispara abia in anul 2010. Avantajele pe care le au firmele din aceste zone sunt scutirea de la plata taxelor vamale si TVA pentru masinile, utilajele, instalatiile, echipamentele, mijloacele de transport, alte bunuri amortizabile care sunt importate sau sunt produse in tara pentru efectuarea sau derularea investitiilor in zona. De asemenea, in cazul importurilor de materii prime sau altor bunuri necesare productiei in zonele defavorizate, investitorilor le sunt returnate taxele vamale platite. Alte facilitati importante sunt scutirea impozitului pe profit pana la desfiintarea respectivei zone defavorizate.
In cazul in care firma isi inceteaza activitatea in mod voluntar, trebuie sa plateasca taxele si impozitele aferente facilitatilor obtinute in urma desfasurarii activitatii in zonele declarate defavorizate. O problema cu care s-au confruntat investitorii a fost lipsa fortei de munca specializate, majoritatea angajatilor fiind fosti disponibilizati ai unor unitati de stat.
Have something to add? Share it in the comments.