Stiri si noutati

Facuta in stil romanesc, privatizarea utilitatilor publice majoreaza tarifele

Claudia Botezatu

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a mai bifat, ieri, o privatizare, cea a societatii Electrica Moldova, care a trecut in proprietatea grupului german E.ON. Pe langa actionariat, va fi schimbat si numele societatii in E.ON Moldova.

Noii proprietari ai distribuitorului de energie electrica au anuntat ca sunt decisi sa faca o serie de investitii. Insa acestea costa si, ca atare, consumatorii romani vor trebui sa suporte mai multe scumpiri ale energiei electrice. De altfel, chiar reprezentantii E.ON au recunoscut foarte senini ca investitiile inseamna cresteri de tarife. "Bineinteles, suntem o companie normala. Nimic nu va putea fi facut fara cresteri. Vor fi o serie de majorari si vom lucra la un nivel mai ridicat", a declarat Walter Hohlefelder, membru in Consiliul de administratie al E.ON Energie, in cadrul ceremoniei de finalizare a privatizarii distribuitorului de energie electrica. Ministrul economiei, Codrut Seres, a intervenit pentru a "indulci" situatia si a spus ca nu vor fi majorari de tarife in cazul consumatorilor captivi, adica cei casnici. Practic, scumpirea ar fi valabila, dupa spusele ministrului, doar pentru consumatorii eligibili care reprezinta 83,5% din piata.

Avand experienta celorlalte privatizari din sectorul energetic, MEC vrea sa-si ia toate masurile de precautie pentru a nu lasa noii investitori sa faca absolut tot ce vor. Seres a declarat de fata cu reprezentantii grupului german ca MEC va fi un actionar activ in cadrul E.ON Moldova, unde mai detine 49% din actiuni, si va avea intalniri foarte dese cu investitorii. Ministrul a spus ca a facut aceasta precizare deoarece la Distrigaz Nord, unde E.ON este actionar majoritar, ar exista unele nemultumiri ale reprezentantilor ministerului legate de modul in care au fost incheiate unele contracte de aprovizionare cu terti afiliati. Investitorii germani intentioneaza sa acapareze cat mai mult piata energetica romaneasca, fiind interesati sa patrunda puternic si in sectorul de productie. Pe langa Distrigaz Nord, E.ON mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul Congaz.

De asemenea, E.ON Energie a depus o scrisoare de intentie pentru achizitionarea pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud, societatea care furnizeaza electricitate in Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu.

E.ON cere imperativ abonamente la gaze

Se pare ca unde apare cate un investitor strategic in sectorul energetic se pune imediat problema scumpirilor. E.ON Ruhrgaz, care a luat Distrigaz Nord, si Gaz de France, care are Distrigaz Sud, fac nenumarate presiuni asupra autoritatilor statului in vederea reintroducerii abonamentelor la gaze. Intr-un timp, aceste grupuri au recurs chiar la santaj pentru a obtine ceea ce-si doresc, adica tarife mari la gazele naturale, suportate de populatie. In primavara, atat E.ON, cat si Ruhrgaz au anuntat ca nu vor mai lua cele doua societati de distributie a gazelor in cazul in care se va renunta la abonamente. In cele din urma, autoritatile statului au reusit sa le convinga sa accepte desfiintarea abonamentelor. Privatizarea Distrigaz a fost finalizata, insa germanii de la E.ON si francezii de la Ruhrgaz nu au renuntat la ideea reintroducerii sistemului de tarifare cu abonament. Investitorii chiar au recunoscut in mai multe randuri ca vor un astfel de tarif pentru a putea sa-si acopere o serie de costuri, printre care si cheltuielile legate de dezvoltare.

Privatizarea Petrom, un exemplu

Un alt exemplu de privatizare care a dus la scumpiri masive este cel al Petrom. De altfel, chiar s-a iscat, luna trecuta, un mare scandal pe seama scumpirilor succesive ale carburantilor. Aceste majorari se dovedesc a fi nejustificate, in conditiile in care Petrom foloseste in proportie de 80% rezerva nationala de petrol, deci nu depinde de cotatiile internationale. In plus, achita statului redevente de 20 de ori mai mici decat in alte state pentru dreptul de exploatare a rezervelor. Si in ciuda faptului ca extrage titei romanesc la pretul de doar 100 dolari pe tona, in conditiile in care pe piata mondiala se ajunge la un nivel de 400-500 dolari, Petrom vinde carburantii la preturi la fel de mari ca in statele care nu rezerve de petrol.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *