Stiri si noutati

Falimentul Agriculturii de stat

Intarzierea procesului de privatizare a fostelor IAS-uri a dus agricultura romaneasca in faliment. Mai bine de doua treimi (70%) din societatile agricole de stat au dat sau sunt in procedura de faliment, afirma actualul director al Agentiei Domenilor Statului (ADS), Barna Tanczos (foto).

394 din cele 739 de ferme aflate in portofoliul ADS sunt in procedura de lichidare, iar alte 123 de foste IAS-uri s-au tot restructurat de-a lungul ultimilor 3 ani. Insa in Romania, nici macar privatizarea nu a functionat.

In momentul infiintarii, in 2000, ADS controla 762 de societati comerciale, dintre care au fost ofertate 605, insa numai 288 au fost vandute. Iar marea majoritate a acestora au fost vandute preferential in primii doi ani, fara respectarea legii. Acesta este si motivul pentru care multe licitatii facute in urma cu 4-5 ani au fost atacate in justitie, procesele aflandu-se si acum pe rol. "Societatile care nu s-au vandut in primii trei ani nu mai sunt interesante. De aceea au ajuns in procedura de faliment", a afirmat Tanczos, in cadrul unei conferinte in care si-a intitulat prezentarea "Falimentul in Agricultura", desi a recunoscut ca o putea numi si Agricultura in Faliment. O alta dovada a modului ineficient in care s-a facut privatizarea este data de falimentele firmelor care au cumparat active de la ADS. 38 din 58 de societati private care au luat in folosinta gratuita ferme zootehnice dezafectate sunt in lichidare.

– 70% din fermele de stat au dat sau sunt in procedura de faliment

– 394 din 739 de foste IAS-uri sunt in lichidare

– Alte 123 de foste IAS-uri se afla in procedura de restructurare

– 20 de firme datoreaza ADS 113 milioane lei

– 38 din 58 de societati private care au luat in folosinta gratuita ferme zootehnice sunt in lichidare

– ADS are de recuperat de la societati private 200 milioane lei, 10% din bugetul Agriculturii

Florin Rusu

Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *