Stiri si noutati

Familiile cu multi copii si intelectualii vor avea acces mai usor la casele construite de ANL

Guvernul a stabilit noi criterii de inscriere in programul ANL, astfel incat unele categorii de persoane sa obtina mai usor locuinte. Unul dintre criterii se refera la numarul de persoane aflate in intretinerea familiilor.

Cele cu multi copii vor primi un punctaj mai mare, cuprins intre doua si cinci puncte, in grila pentru acordarea de locuinte destinate tinerilor sub 35 de ani. Persoane cu studii superioare vor beneficia de 15 puncte. Acelasi punctaj il vor primi si tinerii care provin din case de ocrotire sociala, care au implinit 18 ani.

Alte criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj se refera la situatia locativa a solicitantului, starea civila si vechimea cererii. In schimb, a fost eliminat criteriul referitor la locul de munca al beneficiarului.

Guvernul a mai aprobat unele modificari ale legii privind infiintarea ANL. Potrivit noilor prevederi, agentia va putea sa atraga surse suplimentare de finantare de pe piata financiar-bancara si va putea participa la proiecte cofinantate cu persoane juridice.

"Modificarile aduse legii transforma ANL intr-o entitate de piata, supusa tuturor regulilor concurentiale", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Una dintre cele mai importante prevederi cuprinse in proiectul de lege este eliminarea subventiilor acordate pana in prezent prin ANL pentru construirea de locuinte proprietate personala prin credit ipotecar, pe motiv erau ajutoare de stat, care nu mai pot fi acordate, potrivit angajamentelor asumate de Romania in fata UE.

Potrivit comunicatului Guvernului, schimbarile permit ANL sa intre in parteneriate cu autoritatile publice locale si cu persoane fizice sau juridice detinatoare de terenuri de constructie, astfel incat sa aiba acces la terenuri deja viabilizate.

Pentru atragerea resurselor de finantare in constructia de locuinte, ANL va putea incheia conventii speciale cu institutii autorizate potrivit legii sa acorde credite ipotecare. De asemenea, pentru atragerea de resurse suplimentare, ANL poate emite periodic titluri de valoare. (C. Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *