Stiri si noutati

Fara deficit bugetar de 0,5% din PIB, nu vom atinge tinta de inflatie de 7% in acest an

Atingerea tintei de inflatie de 7% la sfarsitul acestui an va fi cea mai mare problema pentru Guvern si pentru Banca Nationala. Limitarea ratei inflatiei la 7% in acest an este esentiala in pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Executivul va fi obligat sa puna in aplicare o serie de masuri pentru a reusi sa fie respectata aceasta tinta, in timp ce Banca Centrala va trece la "tintirea directa a inflatiei". Misiunea celor care "manuiesc" politicile monetare si fiscale este cu atat mai greu, cu cat introducerea cotei unice de impozitare a contribuit la majorarea veniturilor populatiei si la reducerea celor bugetare. La acestea se adauga scumpirea utilitatilor care va genera un lant de cresteri de preturi, adica alte surse de inflatie. Solutiile pentru anihilarea acestor surse de inflatie sunt limitarea cheltuielilor bugetare si a cererii agregate.

Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului, Varujan Vosganian, apreciaza ca tinta de inflatie poate fi atinsa prin reducerea deficitului bugetar, care potrivit angajamentelor fata de FM va fi de cel mult 0,5%, mentinerea unui anumit control asupra salariilor celor care lucreaza in sectorul de stat, respectiv o politica a Bancii Nationale care "sa evite cresterea excesiva a creditului neguvernamental?. Senatorul a exemplificat in acest sens mentinerea rezervelor minime obligatorii. De asemenea, el apreciaza ca BNR va continua politica de intarire a monedei nationale fata de euro.

Analistii apreciaza insa ca rata inflatiei va fi in acest an peste nivelul pe care si l-au propus autoritatile. "Rata inflatiei ar putea fi in acest an de 7,5%?, ne-a declarat analistul financiar Florian Libocor. Lunile in care inflatia va avea valori mai mari sunt martie si aprilie de 0,6-0,7%, respectiv septembrie, octombrie si noiembrie, cand valoarea lunara a acestui indice ar putea fi de pana la 0,9%, potrivit lui Libocor. Nici analistul economic Ilie Serbanescu nu crede ca inflatia va fi de 7% la finele anului. "Nu cred ca tinta de inflatie va fi atinsa?, a spus Serbanescu.

BNR si Guvernul, in tandem

Reducerea inflatiei va continua si in acest an, mai ales in contextul trecerii la tintirea inflatiei, care va "ancora" asteptarile inflationiste, apreciaza seful Departamentului de Cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank, Mihail Ion. "Exista totusi factori care ar putea genera o oarecare depasire a tintei de 7%: majorarea venitului disponibil urma reducerii taxarii si a cresterilor salariale – care vor stimula consumul, reducerea dobanzilor – care de asemenea poate creste consumul si reduce economisirea, ajutarile de preturi la utilitati, modificari ale accizelor, o posibila productie agricola mai slaba – ce ar influenta negativ preturile produselor alimentare, cresterea pretului serviciilor – ce se vor apropia treptat de nivelurile internationale", afirma Ion. "Pentru a se reduce influentele acestor factori si a se limita cresterea preturilor, politicile monetare si fiscale trebuie sa ramana in continuare "stranse". Pe langa aceasta, progresele in economia reala trebuie sa continue si sa determine si reducerea arieratelor?, subliniaza oficialul Raiffeisen Bank. (C. Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *