Stiri si noutati

Fermierii de pe Calea Victoriei

Ilinca Teodoriu

Recensamantul agricol general a scos in evidenta si o serie de ciudatenii , care nu si-au gasit inca o explicatie plauzibila. Astfel, conform datelor prezentate de INS, anul trecut, in Bucuresti au desfasurat activitati specifice mediului rural peste 5.170 de unitati agricole, din care 4.957 sunt gospodarii individuale. In ceea ce priveste suprafata agricola, in acelasi interval, in Capitala, au fost "exploatate" peste 108.316 ha de teren, din care 104.000 ha constituie teren arabil, 81 ha gradini familiale, 2.984 ha pasuni si fanete si 705 ha culturi permanente. "In urma centralizarii datelor, am constatat ca pe Calea Victoriei sunt inregistrate sute de hectare de terenuri agricole", a declarat Aurel Camara, directorul INS. El a adaugat ca reprezentantii societatilor agricole cu sediul pe acest bulevard au declarat ca au si teren, chiar daca exploatatia este in Moldova.

Gospodariile individuale reprezinta 99,5% din totalul unitatilor agricole

Institutul National de Statistica (INS) a prezentat, ieri, rezultatele preliminare ale recensamantului general agricol, ce s-a desfasurat pe intreg teritoriul tarii, in perioada 2 decembrie 2002- 31 ianuarie 2003. Potrivit INS, in urma centralizarii datelor, in 2002, in Romania existau 4,7 milioane unitati agricole, din care 99% reprezinta gospodarii agricole individuale. Aproximativ o treime din numarul acestora se inregistreaza in judetele Prahova, Suceava, Arges, Dolj, Bacau, Dambovita, Iasi, Bihor si Olt. In schimb, in Covasna, Braila, Brasov, Sibiu, Tulcea, Caras-Severin, Hunedoara si Salaj se inregistreaza o pondere mai redusa a exploatatiilor agricole. "Este pentru prima data in ultimii 50 de ani cand se efectueaza un recensamant agricol general. Bugetul pe care l-am avut la dispozitie a fost de 617 miliarde de lei, iar pentru centralizarea datelor au lucrat 44.000 recenzori", a declarat Aurel Camara, directorul INS.

Au fost exploatate 13 milioane de hectare

Conform INS, anul trecut, in Romania, populatia ocupata in agricultura depasea 2,2 milioane, ceea ce reprezinta 28,3% din totalul persoanelor care traiesc in mediul rural. In ceea ce priveste suprafata agricola utilizata, in anul agricol 2001-2002, aceasta a fost de peste 13 milioane ha, din care 7,7 milioane au revenit exploatatiilor individuale. Potrivit INS, gospodariile individuale utilizeaza 61,8% din terenul arabil, 40,5% din suprafata ocupata cu pasuni si fanete naturale si 65,3% din suprafata culturilor permanente. La nivel national, in medie, suprafata agricola ce revine pe o unitate agricola este de 2,93 ha.

In 2002 existau 8,2 milioane de porci

Referitor la efectivele de animale, la 1 decembrie 2002 se inregistrau 2,8 milioane de bovine, 8,2 milioane de porcine si 7,2 milioane de ovine. Potrivit rezulatelor preliminare, peste 95% din totalul efectivelor de animale s-au inregistrat in gospodariile agricole individuale. Din totalul efectivelor de bovine, circa un sfert se inregistreaza in Suceava, Arges, Botosani, Bihor, Maramures si Neamt, in timp in Ilfov, Calarasi, Tulcea si Giurgiu, numarul bovinelor este mai redus. La porcine, peste o patrime din efectivul total se gaseste in Timis, Arad, Bihor, Cluj, Mures si Teleorman. Ponderi mai reduse s-au inregistrat in Harghita, Vrancea, Caras-Severin si Mehedinti.

Doar 2,9% din suprafata agricola a fost irigata

In urma centralizarii datelor, din totalul suprafetei agricole, la nivel national, numai 2,9%, respectiv 400.000 ha au fost irigate. Judetele in care instalatiile de irigat au functionat sunt Neamt, Braila, Ialomita, Galati, Constanta si Tulcea. Nici la capitolul privind mecanizarea in agricultura nu se inregistreaza date favorabile. Astfel, conform datelor preliminare, anul trecut, numarul tractoarelor detinure de unitati ce desfasoara activitati agricole este de 173.000, din care 133.000 se aflau in proprietatea gospodariilor individuale. In acest context, suprafata de teren arabil ce revine, in medie, pe un tractor este de 50,5 ha.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *