Stiri si noutati

Fermierii vor trebui sa investeasca 300 milioane de euro pentru inlocuirea viilor hibride

Carmen Neacsu

In loc de subventie bugetara pentru inlocuirea plantatiilor de vie hibrida interzisa in UE, agricultorii autohtoni vor primi de la stat sprijin pentru accesarea mai rapida a creditelor.

Avand in vedere ca plantarea unui hectar de vie nobila costa circa 10.000 euro si ca pana in 2014 trebuie inlocuite astfel 30.000 hectare, specialistii din domeniu sunt sceptici in ceea ce priveste indeplinirea acestui obiectiv. Aceasta, cu atat mai mult cu cat in ultimul an au fost defrisate numai 1.000 hectare, dupa cum ne-a informat Valeriu Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

Cea mai mare suprafata de vie hibrida, in Romania

Riscam sa pierdem subventiile europene pentru suprafetele respective, daca vom continua sa replantam doar 1.000 hectare pe an", a subliniat Valeriu Cotea. Astfel, Romania a obtinut, in urma negocierilor cu UE, o importanta perioada de tranzitie, de opt ani de la data integrarii, in ceea ce priveste defrisarea si replantarea suprafetelor de vita-de-vie cu soiuri neacceptate. Valeriu Cotea a mai precizat ca, din cele 189.000 hectare cat totalizeaza suprafata viticola al Romaniei, aproximativ jumatate este formata din soiuri hibride, insa nu toate sunt interzise in UE. De altfel, suprafata ocupata de hibrizi din Romania este cea mai mare din UE si din tarile candidate, a declarat ieri Rudy van der Stappen, seful misiunii de evaluare al CE pentru sectorul vin, in cadrul unui seminar organizat de PNVV.

Drepturile de replantare obtinute in urma defrisarii hibrizilor pot fi folosite doar pana la 31 decembrie 2014, dar pentru restructurarea si reconversia nu se acorda sprijin comunitar. In schimb, poate fi acordat ajutor din partea statului pentru suprafetele defrisate, care sa acopere pana la 75% din totalul costurilor pe podgorie, a mai informat Rudy van der Stappen.

300 milioane euro, investiti in soiuri superioare

Pentru a replanta un hectar de vita-de-vie cu soiuri nobile, un fermier trebuie sa scoata din buzunare circa 10.000 euro, investitie care nu poate fi amortizata decat incepand cu cel de-al patrulea an de la sadire. Vestea proasta este ca subventia de la stat asteptata de cultivatori pentru replantarea viilor nu va mai veni niciodata, ajutorul Ministerului Agriculturii urmand sa imbrace forma facilitarii contractarii unor credite.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Nicolae Flaviu Lazin, ne-a declarat ieri ca, in doua saptamani, va propune Executivului un proiect de lege care vizeaza investitiile in agricultura. "Suntem in faza avansata de pregatire a unei legi care va sustine investitiile in agricultura si, in primul rand, micii producatori care din diferite motive nu au avut acces la credite", a spus Lazin. Acest act normativ are drept stimularea dezvoltarii unor sectoare prioritare, precum cel al viticulturii, sfeclei de zahar, tutun, in, canepa si fructe rosii, dupa cum a mai informat oficialul MAPAM, mai ales ca unele dintre ele nu au beneficiat de atentia cuvenita.

Institutia prin intermediul careia vor fi creditati practic fermierii va fi aleasa prin licitatie, a mai informat oficialul MAPDR, care spune ca valoarea totala care va fi acordata producatorilor agricoli din bugetul institutiei pentru 2005 este de circa 1.000 miliarde de lei. Plafonul maxim pentru fiecare solicitant este de 50.000 euro, iar imprumuturile vor fi acordate pe o perioada de maximum zece ani, iar beneficiarii vor avea o serie de facilitati, incluzand o perioada de gratie.

Lazin a mai afirmat ca, intrucat agricultorii au probleme si in asigurarea fondurilor necesare pentru garantarea creditelor, ministerul va alimenta plafoanele fondului de garantare a creditului rural, dar si a celui pentru intreprinderi mici si mijlocii. Alte probleme cu care s-ar putea confrunta Romania in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor comunitare le reprezinta Registrul viticol, care trebuie sa devina operational pana la inceputul lui 2007, ca si inventarierea suprafetelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *