Stiri si noutati

Finantele reformeaza sistemul accizelor: bere mai ieftina, motorina mai scumpa

Carmen Neacsu, Stefan Etves

Berea provenita din import, fabricata de micii producatori independenti din strainatate, va avea accize specifice, reduse de la 1 iulie a.c., se stipuleaza intr-un proiect de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Masura va fi adoptata la solicitarea Uniunii Europene, prin Capitolul 10 de negociere, "Impozitarea". Tot de la aceeasi data, se va reduce si acciza la vinuri, de la 0,55 euro/hl la 0,30/euro/hl/1 grad alcoolic.

Tratament egal pentru producatorii de bere

Astfel, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta care va fi supus aprobarii Executivului in sedinta din aceasta saptamana, pentru respectarea unui principiu de baza al impozitarii, respectiv cel al unicitatii, MFP propune aplicarea aceluiasi regim de cote reduse de acciza atat pentru berea produsa in tara de producatorii independenti, cu o capacitate de productie anuala cuprinsa intre 100.000 de hectolitri si 200.000 hectolitri, cat si pentru cea provenita din import. Astfel ca, de la 1 iulie, accizele la aceste produse vor fi de 0,53 euro/hl grad Pluto.

Prima micsorare a accizei la vin

Tot de la 1 iulie se vor majora accizele la alcool si bauturi alcoolice distilate de la 108,4 euro/hl alcool pur la 150 euro/hl alcool pur, ca si la tigarete, de la 2,42 euro/1.000 de tigarete plus 33% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul la 4,47 euro/1.000 de tigarete, plus 32% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul. De amintit ca, de la aceeasi data, se majoreaza si accizele la motorina, de la 187 euro/tona la 221 euro pe tona, ceea ce va duce, spun reprezentantii MFP, la o crestere a veniturilor la bugetul de stat. Ca urmare, bugetul de stat isi va putea permite sa suporte reducerea accizelor la vinuri, care reprezinta o prima etapa a strategiei privind revigorarea sectorului vitivinicol, in perspectiva aderarii la UE .

De la 1 iulie, acciza la vinurile linistite va fi redusa de la 0,55 euro/hl la 0,30/euro/hl/1 grad alcoolic. In acelasi timp, acciza pentru vinurile din hibrizi direct producatori va fi de 2,1 euro/hl grad alcoolic, in timp ce la vinurile spumoase si cele speciale va fi de 2,8 euro/hl grad alcoolic.

Cota de 2%, inclusa in accize

De asemenea, proiectul de act normativ propune si includerea in acciza a cotei de 2% din veniturile obtinute de firmele care fabrica produse din tutun si tigarete. Actualele reglementari stipuleaza ca producatorii de tutun au obligatia ca, pe langa accize, sa verse si o cota de 2% din veniturile obtinute pentru finantarea ocrotirii sanatatii. "Deoarece si aceasta cota se reflecta in pretul de vanzare al produselor, in conditiile cresterii accizelor pana la atingerea nivelului minim impus de legislatia comunitara, sarcina fiscala pentru toti agentii economici producatori si importatori devine tot mai apasatoare, fapt pentru care propunem ca aceasta contributie sa fie inclusa in accize", se arata in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta, care va intra in vigoare la 1 iulie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *